A3 Haber

Ekonomi yazarı Uğur Gürses’ten “bütçe açığı” analizi: Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan bizlerle dalga geçiyor

Ekonomi yazarı Uğur Gürses’ten “bütçe açığı” analizi: Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan bizlerle dalga geçiyor

Ekonomi yazarı Uğur Gürses’ten “bütçe açığı” analizi: Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan bizlerle dalga geçiyor
Ocak 20
11:35 2021

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, 172.7 milyar TL’lik bütçe açığının “66,5 milyar lira tasarruf” olarak değerlendirmesine tepki göstererek, bütçe açığı hedefinde oynanan oyunu yazdı.

A3 Haber Merkezi | 2020 Bütçe Kanunu’nda 138.9 milyar TL bütçe açığı öngörülmesine rağmen 172.7 milyar TL bütçe açığı verildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından yapılan açıklamada Eylül 2020 sonunda açıklanan 2021-2023 Yeni Ekonomik Program’daki 239.2 milyar TL’lik bütçe açığı hedefine atıfta bulunularak 66.5 milyar TL tasarruf sağlandığı öne sürüldü.

“Bizlerle dalga geçmese…”

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, “Bir ‘bütçe tasarrufu’ hikayesi…” başlıklı yazısında “Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan bizlerle dalga geçmeseydi bu yazıyı yazar mıydım? Bilmiyorum” diye sorarak Elvan’ın halkla dalga geçtiğini ifade etti.

2020 Bütçe Kanunu’na ek bütçe kanunu çıkartılarak revizyon yapılmadığını, bu nedenle 138.9 milyar TL bütçe açığı öngörüsünün hala geçerli olduğunu belirten Gürses, Berat Albayrak’ın yanlış politikaları doğrultusunda konan 239.2 milyar TL’lik bütçe hedefinin en başından gerçeklik taşımadığını belirtti.

“Pandemi bahanesi boşa çıkıyor”

Gürses yazısında İyi Parti Milletvekili Erhan Usta’nın bütçeden pandemiye yapılan hazine harcamasına dair sözlerini hatırlatarak, pandeminin bütçe açığının gerekçesi olmadığını belirtti.

Usta konuşmasında şunları söylemişti:

“Sayın Cumhurbaşkanı ifade etti: “Bizim pandemi nedeniyle 35 milyar lira doğrudan harcamamız var, onun da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın açıkladığı alt kırılımına baktığımızda bunun yaklaşık 25 milyar lirası İşsizlik Sigortası Fonu’nda, 8-9 milyar liralık kısmı bütçede.”

“Kimse 66.5 milyar tasarruf etmedi”

Gürses yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Bütçe açığı hedefi 239 milyar değildi. Hiçbir zaman da bütçe kanunu ile belirlenmiş böyle bir hedef ya da limit olmadı. 239 milyar TL, Albayrak ve ekibinin yaptıkları yanlış işlerin kılıfına uydurulması için borçlanma limiti sağlanmasına dönük olarak bir “bütçe açığı tahmini” olarak kamuoyuna sunulan, değişiklikle getirilen bir borçlanma yetkisi idi.

Bütçenin bu kadar açık vermeyeceğini Elvan da farkındaydı; zira Komisyon’daki tartışmaları izledi. Somut hiçbir veri yoktu.

Kimse 66.5 milyar tasarruf etmedi.

Sonuçta soru şu: Lütfi Elvan bu şekilde güven sağlayabilir mi?

Bence kendisi yanıtlasın.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER