Site icon A3 Haber

TTB’den çarpıcı rapor: Aile sağlık merkezlerinin yaklaşık 2 bininde hekim yok!

Türk Tabipleri Birliği, salgına ilişkin 10. ay raporunda çarpıcı veriler ortaya çıktı. Aşılamanın yapılacağı yerlerden biri olan aile sağlığı merkezlerinin, yaklaşık 2 bininde aile hekimi, yaklaşık 6 bininde de hemşire ve ebe bulunmadığına dikkat çekildi.

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) Covid-19 Pandemisi 10. Ay Raporu’nda “Covid-19 Sürecinde Bağışıklama: Aile Hekimliği Boyutu” başlığıyla yer alan yazıda aile sağlığı merkezlerinin ve aile hekimlerinin durumuna dikkat çekildi.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, “Biz kendimiz ve hastalarımız için güvenli aşılama talep ediyoruz” denilen raporda, “Türkiye genelinde yedi bine yakın aile sağlığı merkezi (ASM) vardır. Sadece Bilkent ve Başakşehir Şehir Hastanelerindeki yatak sayısı Türkiye genelindeki ASM sayısı kadardır. Salgın yerelde, mahallede yönetilir ancak Sağlık Bakanlığı ne yazık ki uzunca zamandır toplumun sağlık ihtiyacını karşılayacak aile sağlığı merkezlerini desteklememektedir” ifadeleri yer aldı.

Altı bininde ebe ve hemşire yok

“Ülkemizde 2018 verilerine göre 26 bin 252 aile hekimliği birimi vardır ancak bunların 24 bin 82’sinde aile hekimi vardır. Dahası sadece 20 bin 747’sinde ebe ve hemşire mevcuttur” denilen raporda şunlar sıralandı:

Hekimlere çok sık ceza kesiliyor 

Exit mobile version