A3 Haber

Yunanistan: Türkiye ile görüşmelerden umutluyuz

Yunanistan: Türkiye ile görüşmelerden umutluyuz

Yunanistan: Türkiye ile görüşmelerden umutluyuz
Ocak 20
19:02 2021

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye ile gelecek hafta yapılacak istikşafi görüşmelere umutlu bir şekilde yaklaşacaklarını ancak egemenlik hakları olarak gördükleri konuları müzakere etmeyeceklerini dile getirdi.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis bu açıklamayı, Yunanistan’ın batısındaki karasularını 6 milden 12 mile çıkarmayı öngören yasa tasasının meclisteki oylaması öncesinde gerçekleştirdiği konuşma sırasında yaptı. Söz konusu bölge, Girit Adası’nın doğusunda, İyon Denizi kara sularını kapsıyor.

Ankara ile Atina arasındaki görüşmeler, dört yıl aranın ardından 25 Ocak’ta İstanbul’da başlayacak.

Görüşmeyi değerlendiren ve “İyimserlik ve öz güvenle katılacağız. Ama Atina ‘sıfır saflık’ ile görüşmeye katılacak” ifadesini kullanan Mitsotakis, “Ulusal egemenliğimiz konusunda hiçbir müzakere olmayacak” dedi.

Ankara ile Yunanistan, Ege’de deniz sınırı anlaşmazlıkları yaşıyor. Geçen hafta Türk Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “İstikşafi görüşmelerin 61. turu 25 Ocak 2021 tarihinde İstanbul’da yapılacaktır” denilmişti.

Türkiye ve Yunanistan, Ege sorunlarına her iki tarafın da kabul edebileceği, “adil, kalıcı ve kapsamlı” çözüm için zemin hazırlamak amacıyla istikşafi görüşmelere 12 Mart 2002’de Ankara’da başlamıştı.

İki ülkenin dışişleri bakanlarının müsteşarları arasında yürütülen görüşmelerin sonuncusu olan 60. tur, 1 Mart 2016’da Atina’da yapılmıştı. Dönemin Yunan hükümeti tarafından askıya alınan görüşmeler, bu tarihten sonra siyasi istişareler formatında devam etmiş ancak istikşafi çerçeveye dönmemişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER