A3 Haber

Prof. Sözbilir’den korkutan uyarı: 20 yerde her an kırılacak fay var

Prof. Sözbilir’den korkutan uyarı: 20 yerde her an kırılacak fay var

Prof. Sözbilir’den korkutan uyarı: 20 yerde her an kırılacak fay var
Ocak 24
10:17 2021

Elazığ’da meydana gelen depremin yıldönümünde olası bir depreme karşı ne kadar hazırlıklı olunduğuna dair tartışmalar gündeme geldi. Ülkenin 20 yerinde her an deprem üretme olasılığı olan fay bulunduğunun altını çizen Prof.  Sözbilir, “Elazığ depreminden sonra 81 ilin tümünde doğal afet riskini azaltacak planların yapılması gereği ortaya çıktı” dedi.

Elazığ’da geçen sene meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin üzerinden tam bir sene geçti. Geçen sene bugün meydana gelen felakette ihmal ve tedbirsizlik nedeniyle 41 kişi yaşamını yitirdi, bini aşkın kişi ise yaralandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç başkanlığındaki heyetin 13 Ocak’ta yayımladığı ‘Elazığ İnceleme Raporu’nda iktidar tarafından verilen sözlerin tutulmadığı kaydedildi.

Birgün’den Dilara Şimşek’in haberine göre, Depremden bir süre sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 20 bin 417 deprem konutunun 2020’nin sonuna kadar hak sahiplerine teslim edeceğini açıklarken bir sene geçmesine rağmen sadece 8 bin konutun inşaası tamamlandı. Bu konutlardan 3 bini hak sahiplerine teslim edilirken hâlâ binlerce kişi çadır kentte yaşamını sürdürüyor.

Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Hasan Sözbilir, bölgede bir senede meydana gelen artçı sayısının 6 bini geçtiğini vurguladı. Son bir yıl içinde ülkede önceki yıllara göre meydana gelen deprem sayısında artış olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sözbilir, şöyle konuştu: “Son bir senedir Fazla deprem aktivitesi oldu. Güneydeki dalma-batma zonu bir senedir deprem ürettiği için tüm Türkiye kabuğu bu fayın hareketine karşılık verecek şekilde kırılıyor. Doğu Anadolu Fayı, İç Anadolu fayı, ülkenin her yerindeki faylar belli bir şekilde aktivitesini ilerletmiş durumda. Özellikle Elazığ depreminden sonra 81 ilin tümünde doğal afet riskini azaltacak planların yapılması gereği ortaya çıktı.”

20 yerde her an  kırılacak fay var 

Prof. Sözbilir, ülkenin 20 yerinde her an deprem üretme olasılığı olan fay bulunduğunun altını çizdi: “Bunlara sismik boşluk diyoruz. Yeterli derecede gerilim birikmiş artık her an kırılabilecek fay parçaları. Kırılma zamanı gelmiş faylar var. Kuzey Anadolu Fayı üzerinde 2 farklı yer var. Biri en batıda Kumburgaz Segmenti, biri de Erzincan, Bingöl, Karlıova çevresini kapsayan Yedisu Segmenti. Kırılma zamanı geçmiş, her an deprem üretecek olan faylar.”

‘Fay yasası’ kapsamında yakın gelecekte kırılması beklenen faylar üzerinde belli değerlendirmelerin yapılması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Sözbilir sözlerini şöyle sonlandırdı: “Elazığ ve İzmir depreminden sonra deprem master planları devreye girdi. Artık belediye başkanları bize gelip ‘ilimizin, ilçemizin deprem master planlarını yapmak istiyoruz’ demeye başladı.”

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER