A3 Haber

Rusya’da Batı destekli protestolar sürüyor

Rusya’da Batı destekli protestolar sürüyor

Rusya’da Batı destekli protestolar sürüyor
Ocak 25
17:46 2021

Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın Almanya’dan ülkeye döndükten sonra şartlı tahliye koşullarını ihlal etmesi nedeniyle tutuklanması üzerine Rusya’da eylemler başladı. ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin desteklerini açıkladıkları eylemler Batı basınında geniş yer buldu. ABD’nin Rusya Büyükelçiliği eylemlerin yer ve zamanını duyurarak eylemcileri yönlendirdi.

A3 Haber Merkezi | Senede en az bin kişinin polis tarafından öldürüldüğü, ırkçılık karşıtı eylemlere yoğun baskı uygulayan ABD, Rusya’daki polis şiddetini kınarken, AB ülkeleri Rusya’ya yeni yaptırımlar gelebileceğini açıkladı. Eylemlerin zamanının ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve gelmesiyle örtüşmesi de dikkat çekti. Kısa zaman önce ABD Kongresi aşırı sağcılar tarafından basılmış ve beş kişi yaşamını yitirmişti.

Eylemlerin nedenlerinden biri de Navalnıy’ın paylaştığı “Putin Gelencik’te 1.4 milyar dolara saray yaptırdı” videosu oldu. Video 80 milyondan fazla izlenirken Rusya 10 yıldır farklı zamanlarda gündeme getirilen iddiayı kabul etmiyor.

Buna karşın 22 yıldır iktidarda olan Putin’e karşı muhalefetin büyüdüğü ve koronavirüsle birlikte artan ekonomik sorunların da eylemlere katılımı artırdığı görülüyor. Moskova’daki eyleme 40 bin kişi katılırken, 112 kentte eylem yapıldığı görüldü. Eylemlerde binin üzerinde kişi gözaltına alındı.

Rusya’dan ABD’ye nota

Öte yandan Rusya, ABD Büyükelçiliği’nin eylemcileri yönlendirmesi nedeniyle ABD’ye protesto notası verdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER