A3 Haber

Halk hâlâ sokakta: Tunus’ta neler oluyor?

Halk hâlâ sokakta: Tunus’ta neler oluyor?

Halk hâlâ sokakta: Tunus’ta neler oluyor?
Ocak 26
11:27 2021

Tunus’ta polis baskısı, yolsuzluk ve yoksulluk karşıtı protestolar devam ediyor. Eylemciler “Ne polis ne İslamcılar, halk devrim istiyor” sloganıyla sokaklarda.

A3 Dış Haberler | Tunus’ta başkent başta olmak üzere pek çok yerde yoğun katılımlı eylemler düzenleniyor. İki haftadır süren eylemlerde polis devletine, yolsuzluğa ve yoksulluğa tepki gösteriliyor.

Eylemciler hükümetin koronavirüsle mücadeledeki başarısızlığını ve salgının ekonomik sonuçlarını da protesto ediyor.

Eylemler 20 yaşındaki bir eylemcinin yaşamını yitirmesiyle birlikte yeniden alevlendi.

“Ne polis ne İslamcılar”

Habere göre hükümet koronavirüsle mücadele gerekçesiyle sokağa çıkma yasağının saatini 20.00’den 17.00’ye geri çekti, 14 Şubat’a kadar eylemleri yasakladı.

Buna karşın eylemlere devam eden göstericiler, 14 Ocak akşamı başlayan eylemlerden beri gözaltına alınan yüzlerce gencin serbest bırakılmasını talep ediyor.

Eylemlerde “Ne polis ne İslamcılar, halk devrim istiyor” sloganı öne çıkıyor.

Eylemlerin büyük bölümü işçi mahallelerinde

Eylemlerde işçi sınıfının yaşadığı mahalleler öne çıkıyor. Bu bölgelerde yükselen işsizlik ve artan yoksulluk nedeniyle öfkenin güçlü olduğu belirtiliyor.

Koronavirüs nedeniyle turizmin azalmasından da büyük oranda etkilenen Tunus’ta durumun yıkıcı bir hale geldiği aktarılıyor.

Polis tarafından gözaltına alınanların sayısı bini geçerken, Amine isimli havacılık ve uzay mühendisliği mezunu çağrı merkezi işçisi “Gençler günlük olarak yaşıyor, artık ne işle ilgili ne de eğitimle ilgili umudumuz yok, bizi sorun çıkartanlar olarak görüyorlar” diyor.

“Bütün sistem yozlaşmış”

Amine, “Siyasetçileri değil, genç insanları dinlemeliyiz. Bütün sistem yozlaşmış, bir kaç aile ve onların destekçileri Tunus’un zenginliklerine sahip” diyor.

Al Jazeera’nin haberine göreyse Mahmoud isimli bir kafe işçisi “Tunus’ta devrimden 10 yıl sonra bir polis devletini kabul edemeyiz, bu utanç verici” ifadesini kullanıyor.

Zeynel Abidin Bin Ali, 2011 yılında yapılan eylemlerle devrilmişti.

Sol ve Marksist örgütlerden ortak açıklama

Marbuta Haber’in aktardığına göreyse Tunus’ta bir haftadır süren protesto gösterileri ile ilgili açıklama yapan 12 sol parti ve Marksist örgüt “özgürlük ve eşitlik” için yolun protestolardan geçtiğini belirtti.

Sol parti ve Marksist örgütler, Tunus’taki yurtsever, ulusal ve devrimci güçleri; Müslüman Kardeşler’e (İhvan) bağlı Nahda Hareketi’nin de içinde yer aldığı iktidardaki koalisyona karşı halk kitlelerinin saflarına çağırdı.

Açıklama iktidardaki koalisyon “İhvancı” olarak nitelendirildi.

Açıklamada ayrıca tutukluların serbest bırakılması talep edilirken protestoların “sistem tamamen gidene kadar” aynı yollarla sürdürülmesine yönelik çağrı yapıldı.

Açıklamaya imza atan parti ve örgütlerin bir kısmı şöyle: Sosyalist Parti, Mücadele Koordinasyonu, Devrimci Marksistler, İlerici Mücadele Partisi, Komünist Parti (kuruluş aşamasında), Bağımsız Mücadeleciler, Devrimci Mücadele Grubu, İşçi Bayrağı Hareketi, Emekçiler Hareketi, Birleşik Demokrat Yurtseverler Partisi.

38 örgüt bugün sokağa çıkacak

20 yaşındaki eylemci Heykel el-Raşidi’nin dün yaşanan eylemlerde yaşamını yitirmesi üzerine 38 örgüt bugün yeniden sokağa çıkma kararı aldı.

Tunus Emekçileri Partisi’nden de bugün yapılan açıklamada “sistemi kontrol edenlerin meşruluğunu yitirdiği’ ifade edildi ve yarınki protestoya kitlesel katılım çağrısı yapılarak ‘suç çetelerini devletten temizleyeceğiz’ denildi.

Açıklamın devamında ‘halkı yoksullaştıran, yolsuzluk ve suç çeteleri devrilene kadar’ gösterilerin devam edeceği ifade edildi.

20 yaşındaki Heykel El-Raşidi’nin ölümünü bu gösteriler için bir dönüm noktası olarak gören parti “bozguncu yönetim partileri devrilecek” denildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER