A3 Haber

İYİ Partili Öztürk’ten TÜİK verilerine tepki: Gübredeki fiyat artışı dikkate alındı mı?

İYİ Partili Öztürk’ten TÜİK verilerine tepki: Gübredeki fiyat artışı dikkate alındı mı?

İYİ Partili Öztürk’ten TÜİK verilerine tepki: Gübredeki fiyat artışı dikkate alındı mı?
Ocak 26
12:08 2021

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, kimyasal gübrede yüzde 80’e varan fiyat artışlarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sorarak TÜİK verilerine dikkat çekti.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, kimyasal gübrede yüzde 80’e varan fiyat artışlarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu. TÜİK’in kasım ayı verilerine göre Tarımsal Girdi Fiyat Endeksinin yıllık ortalama yüzde 15.35 oranında arttığına dikkat çeken Öztürk, “Gübredeki artış rakamları hesaplamalarda dikkate alınmamış mıdır?” diye sordu.

ANKA’nın haberine göre Öztürk, verdiği soru önergesinde Bakan Pakdemirli’ye, “Hammaddesi birçok gübrede petrol olan ve ithal olduğu için fiyatları dolar kuruna endeksli olarak devamlı değişen gübrede, petrol varil fiyatlarının gerilemesine ve dolarda geçen yılın rakamlarına göre yüzde 24’lük bir artış (7.40 ortalama baz alınmıştır) yaşanmasına rağmen, gübre fiyatlarında yüzde 53 ila yüzde 87 oranında bir artış yaşanmasının gerekçesi nedir?” sorusunu yöneltti.

Fiyat yükseltenlere inceleme başlatıldı mı?

Türkiye’nin gübre ithalatını ve ithalatçı firmaları da mercek altına alan Öztürk’in önergesinideki sorular şöyle:

  • Ülkemiz son 5 yılda, hangi ülkelerden, ne kadar gübre ithalatı gerçekleştirmiştir? İthalat yapılan ülkelere uygulanan gümrük tarife oranları nedir?
  • Gübre ithalatı yapan firmaların antrepoları Bakanlığınızca kontrol edilmekte midir? Gübreleme döneminde fiyat yükselten firmalarla ilgili bir inceleme başlatılmış mıdır?
  • Gübre ithalatında önemli bir aktör olan Tarım Kredi Kooperatiflerinin gübre fiyatlarını dengeleyici bir hale gelebilmesi için bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
  • GÜBRETAŞ- Razi Petrokimya ortaklığının yıllık üre üretim miktarı ne kadardır? GÜBRETAŞ, İran’da yerleşik bağlı ortaklığı Razi Petrokimya aracılığıyla, çiftçimizin üre ihtiyacının ne kadarını karşılamaktadır?
  • Zirai ilaç, tohum, fide, yem, tarımsal alet ve ekipmanlar ile gübre gibi önemli girdilerin fiyat artışlarında spekülasyonlara müsaade edilmeden, gerekli müdahalelerin yapılması yönünde bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
  •  Çiftçilerin gübre maliyetlerini düşürmek üzere, gübre ithalatı yaptığımız Azerbaycan, Türkmenistan gibi ülkelere uygulanan gümrük vergisi tarifesinin, Mısır örneğinde olduğu gibi sıfıra indirilmesi düşünülmekte midir?”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER