A3 Haber

Türkiye maden sahası: Ülke genelinde 133 altın madenine ruhsat verildi

Türkiye maden sahası: Ülke genelinde 133 altın madenine ruhsat verildi

Türkiye maden sahası: Ülke genelinde 133 altın madenine ruhsat verildi
Ocak 27
16:16 2021

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ülke genelinde 133 altın madeni ruhsatı bulunduğunu açıkladı.

A3 Haber Merkezi | CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ülke genelinde 133 altın madeni ruhsatı bulunduğunu, 2019 yılında 24 ruhsattan 39 ton altın üretildiğini, altın ruhsatlarından 36 milyon 250 bin TL, altın içeren kompleks madenlerden de 262 milyon 355 bin TL devlet hakkının tahakkuk ettirildiğini açıkladı.

“Doğanın nasıl katledildiğine değinmedi”

Gürer’in konuyla ilgili daha önce yönelttiği soru önergesine “ormanlık alanlarda madencilik ruhsatı verilmediği” yanıtını veren Bakan Dönmez, aynı soruya bu kez, “Söz konusu orman arazilerine ilişkin izinler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilmektedir” yanıtını verdi. Dönmez ayrıca madencilik faaliyeti yapılacak sahaların izne tabi olduğunu belirtti.

Bakan Dönmez’in yanıtını değerlendiren önerge sahibi CHP’li Gürer, “Sayın Bakan ruhsatlardan devlete tahakkuk ettirilen paralardan bahsediyor ama bu ruhsatlar nedeniyle doğanın nasıl katledildiğine değinmiyor” ifadesini kullandı.

Gürer, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doğanay Tolunay’ın hazırladığı “Dünyada ve Türkiye’de Ormansızlaşma” adlı rapora dikkat çekerek “madencilik” adıyla ormanların nasıl talan edildiğinin rakamlarla ortaya konduğuna işaret etti.

“15 yılda madene açılan orman alanı 124 bin hektardan fazla”

Gürer, “Bakanlık verilerine göre son 15 yılda madenlere açılan orman alanı, 124 bin hektardan fazla. Özellikle son yıllarda büyük sıçrama dikkat çekiyor. Rakamlar AKP iktidarları döneminde orman tahsislerinin yüzde 170 ve yüzde 200 artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Sadece Ağustos 2020’de çoğu orman arazisi olan 9 milyon dönümlük bir alan madenlere tahsis edildi. 2018 yılının Temmuz ayında 616, 2019 yılının Nisan ayında ise 417 sahanın madenlere açıldığını da dikkate alırsak, son üç yılda çoğu orman arazisi ne yazık ki madenlere terkedildi. Sonuçta binlerce ağaç kesiliyor. Bu dengenin doğru tutturulmasını sağlamak gerekir. Ormanların varlığı ve faydası madenler kadar değerli olduğu unutulmamalıdır” dedi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER