A3 Haber

Türkiye’de aşılama ne durumda? Türkiye aşılamada kaçıncı sırada?

Türkiye’de aşılama ne durumda? Türkiye aşılamada kaçıncı sırada?

Türkiye’de aşılama ne durumda? Türkiye aşılamada kaçıncı sırada?
Ocak 27
10:03 2021

Aşılama onayının ardından ilk günlerdeki yüksek aşılama hızı korunamadı. Son günlerde aşılama hızında düşüş görülürken, Türkiye aşılamada dünyada üst sıralarda değil.

A3 Haber Merkezi | Koronavirüs aşısına onay çıkmasıyla birlikte ilk günlerde günde 250 binin üzerinde aşı yapıldı. Ancak aşılama hızı sağlıkçılara yapılan ilk aşıların ardından düştü.

Aşıların onaylandığı tarihten bu yana ortalama aşılama hızı günde 107 bin olurken, bu sayı ülkenin yeterli yüzdesinin makul bir zamanda aşılanmasını sağlamıyor.

Türkiye’nin aşı hedefi ne?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin “erken dönemde” 50 milyon kişi aşılaması gerektiğini söylemişti. Ancak erken dönemin ne zaman olduğuna dair bir kaynak verilmedi.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’ya konuşan bakanlık kaynaklarıysa 15 Mart’a 27 milyon aşılanma hedefi olduğunu söyledi.

Bunun gerçekleşmesi için 25 milyon 590 bin aşı daha yapılması gerekiyor. Bu da günde ortalama 533 bin aşı yapılması gerektiğine işaret ediyor.

Mevcut hızla ülkenin geri kalanının yalnızca bir doz aşılanabilmesi için 766 gün gerekiyor.

Türkiye’nin toplam aşılanma, günlük aşılanma ve ortalama aşılanma tablosu:


Türkiye dünyaya göre ne durumda?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün yaptığı konuşmasında “Bakın dünyanın en gelişmiş ülkelerinde şu anda aşı sıkıntısı var. Biz ise hamdolsun şu anda aşı konusunda attığımız adımlarla, yaptığımız ödeme ile süratle aşılarımızı aldırmaya başladık” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Türkiye’nin yaygın aşılanmada en iyi ülkeler arasında olduğunu öne sürüyor.

Dünyada aşılanma oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 46.71 ile İsrail. Onun arkasından yüzde 27.07 ile Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 10.79 ile İngiltere, yüzde 8.47 ile Bahreyn ve yüzde 7.11 ile ABD geliyor. Türkiye’yse yüzde 1.67 ile Almanya’nın arkasında.

Dünyada sayıca en çok aşı yapılan ülkelerse 23.54 milyon ile ABD, 15 milyon ile Çin, 7.33 milyon ile İngiltere ve 4.04 milyon ile İsrail.

Ülkelerin aşılanma oranları:

Ülkelerde uygulanan toplam aşı sayısı:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER