A3 Haber

“Kültürpark: İzmir’de Bir Vaha” belgeseli yayımlandı

“Kültürpark: İzmir’de Bir Vaha” belgeseli yayımlandı

“Kültürpark: İzmir’de Bir Vaha” belgeseli yayımlandı
Şubat 01
11:45 2021

Kültürpark, bir cumhuriyet mirası olarak İzmir’in gündeminden bugüne kadar hiç düşmedi. Son aylarda Kültürpark yine gündemde. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile demokratik kitle örgütleri, meslek odaları ve yaşam alanı savunucuları arasında süregelen Kültürpark Koruma İmar Planı tartışması sürüyor. Tam da bu tartışmaların odağında yeni bir belgesel yayımlandı. Hande Zerkin ve Fatih Bilgin’in hazırlayıp yönettiği “Kültürpark: İzmir’de Bir Vaha” adlı belgesel, geçmişten günümüze Kültürpark’a ışık tutuyor.

A3 Haber Merkezi | İzmir Büyükşehir Belediyesi bir süre önce Kültürpark ile ilgili Koruma İmar Planı’nı yayımladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Kültürpark’ın anayasasını hazırladık” derken, meslek odaları ve STK’ler Tunç Soyer ile aynı görüşte değil. İki taraf arasında “Mutabık mıyız, değil miyiz” tartışması yaşanırken, bu gündemi yakından ilgilendiren bir belgesel yayımlandı.

İzmir’in en önemli kamusal yeşil alanı olan Kültürpark, nedir, ne zaman hangi koşullarda ve niçin kuruldu, bugüne kadar hangi değişimleri geçirdi ve günümüzde ne durumda sorularına yanıt arayan belgesel, video platformau vimeo’da yayımlandı.

İzmir yangının enkazı üzerine dönemin belediye başkanı Dr. Behçet Uz ve ekibi tarafından bir cumhuriyet hayali olarak “halk üniversitesi” yapılma amacıyla kurulan ve ekolojik hassas bölge niteliğinde olan Kültürpark, günümüzde bu amacından uzak ve merkezi konumu nedeniyle rant çevrelerinin odak noktası durumunda. İçerisinde yapılmak istenen projeler ve betonlaşmanın artmasıyla ne yazık ki hayati tehlike altında olan Kültürpark’ın, kuruluşundan sonra bin 301 olarak tespit edilen bitki çeşit sayısı bugün 133’e kadar düşmüş durumda.

Hande Zerkin ve Fatih Bilgin’i hazırlayıp yönettiği belgeselde Sancar Maruflu, Ümit Erdem, Orhan Beşikçi, Sezai Göksu, Burkay Pasin, Ayşen Tekşen, Özay Yerlikaya, İbrahim Alparslan, Özlem Şenyol Kocaer, Tanzer Kantık, Altan Köse ve Yasemin Sağlam söz alıyor.

Belgesele ilişkin söyleşiyi aşağıdaki bağlantıdan izlemeniz mümkün:

Kültürpark: İzmir’de Bir Vaha

Belgeselin vimeo platformunda yayımlanan tamamını da aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:

Culture Park an Oasis in Izmir from Fatih Bilgin on Vimeo.Kültür

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER