A3 Haber

O ihaleleri Adalar Belediyesi iptal etti, İzmir Büyükşehir kabul etti: Kazan-kazan şirketi!

O ihaleleri Adalar Belediyesi iptal etti, İzmir Büyükşehir kabul etti: Kazan-kazan şirketi!

O ihaleleri Adalar Belediyesi iptal etti, İzmir Büyükşehir kabul etti: Kazan-kazan şirketi!
Şubat 01
08:31 2021

İstanbul Adalar Belediyesi.
2019’de eski gazeteci CHP’li Erdem Gül belediye başkanı seçildi.
Gül’ün göreve başlamasından 9 ay sonra 17 Ocak 2020’de “352 Gün Süre ile Kış Döneminde 12 Adet Araç ve 8 Adet Operatör, Yaz Döneminde 18 Adet Araç ve 11 Adet Operatör Olmak Üzere Araç Kiralama İşi” ihalesine çıkılmasına karar verildi.
İhale numarası 2019/693781.
Adalar Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ihale hazırlıklarını yaparken birden 31 Ocak 2020’de ihaleyi yapmaktan vazgeçti ve 4734 sayılı kanunun 39. maddesine göre iptal etti.

İptalde, kamuoyu baskının önemli gücü vardı.
İhalenin teknik şartnamesindeki kimi ayrıntıların bazı şirketleri kayırdığını savunuluyordu.

Kamuoyunun itiraz ettiği teknik şartnamenin ikisi, araçlardan istenen şartlarla ilgiliydi.
Neydi onlar?
– Yüzde 100 elektrikli, asgari 10KW motor gücünde, asgari 2 m3 kapasiteli damperli/hidrolik kasalı kamyonet.
– En az 25 HP motor gücünde, asgari 0,5m3 kapasiteli atık hazneli, minimum 150 litre su hazneli, ön iki teker arasından vakumlu, 4X4 özellikli, kar küreme ve tuz serpme ekipmanlı, yol ve kaldırım üstü süpürme aracı.

İlk bakışta itirazlık konu değilmiş gibi görünüyor.
Ama işin aslı öyle değil.
Örneğin “ön iki teker arasından vakumlu elektrikli araç” özelliği nedense bir firmayı işaret ediyor.
O firmanın adı da ALTAŞ Yapı Sanayi Ve Temizlik Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi.
Bir diğeri de EGETEM Şehir Temizliği Hizmetleri Anonim Şirketi.
Neden ihalelerde bu şirketler işaret ediliyor diyerek araştırmaya koyulduk.

Kimdir bu ALTAŞ ve EGETEM’in sahipleri diye baktığımızda, en büyük hissedar olarak karşımıza Yılmaz Koç ismi çıktı.
Kısa bir araştırmadan sonra Yılmaz Koç’un bir dönem CHP İstanbul İl Yönetimi’nde bulunan İlhan Koç’un kardeşi olduğunu keşfettik.
Ağabey desteği ne kadardır bilemeyiz elbette ama ALTAŞ ve EGETEM’in CHP’li belediyelerden aldığı ihalelere bakınca insanın içine kurt düşmüyor değil.
Geçmişte İstanbul Kadıköy, Ataşehir, Maltepe, Kartal, Adalar, Bakırköy belediyeli ile Ankara Çankaya ve Gölbaşı, İzmir Büyükşehir, Karşıyaka, Çanakkale, Düzce, Mersin, Balıkesir, Kütahya gibi CHP’li belediyelerin temizlik ihalelerini ya ALTAŞ ya da EGETEM kazanmış.
Kimilerinde hala ihaleleri kazanıyor.
Kazanamadığı kimi ihalelerde ise belediye yönetimini şikâyet ettiği bile var.
En iyi örnek CHP’li Maltepe Belediyesi ile 2019’da yaşadıkları. 

Aziz Kocaoğlu’nun İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptığı 2017’de delege seçimlerinde epey tartışma yaşanmıştı.
Nedeni ise, CHP’de delege seçimleri öncesi neredeyse bütün ilçelerde kimi büyükşehir yetkililerinin “iş sözü” vererek oy istemeleriydi.
Bunun için de büyükşehirin temizlik işlerini almış bir şirket kullanılıyordu.
Kimdi bu şirket?
Elbette ALTAŞ…
Büyükşehirin kimi bürokratlarının planı yeteri kadar tutmamış, “iş sözü verilmesine rağmen” istenilen sayıda delege çıkarılamamıştı.
2019 yerel seçimleri öncesinde parti içinde çıkan kavgaların bir nedeni de buydu.

Biz gelelim ihalelere…
İstanbul Adalar Belediyesi’nin 17 Ocak 2020’de çıktığı ve sonrasında iptal ettiği ihalenin benzerini İzmir Büyükşehir Belediyesi de yaptı.
Ne zaman?
17 Eylül 2019’da.
Yani İstanbul Adalar Belediyesi’nden 4 ay önce.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Daire Başkanlığı Atık Transferler ve İkmal Şube Müdürlüğü 15 ay süreyle İzmir Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Daire Başkanlığı görevleri kapsamında 135 adet iş makinası ve araç kiralanması hizmet alımı ihalesinin numarası 2019/387507.
Yaklaşık maliyeti 105 milyon 409 bin 751 lira.
Bir de 32 kuruşu var, eksik yazmayalım.

1 Ekim 2019 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında yapılacak hizmetler için çıkılan ihalenin dokümanını 38 firma aldı.
Dört firma teklif verdi, 3 firmanın teklifi geçerli sayıldı.
İhaleyi 99 milyon 982 bin 92 liraya Altaş Yapı Sanayi Ve Temizlik Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi, Ege Tem Şehir Temizliği Hizmetleri Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi İş ortaklığı kazandı.

2020 yılının Aralık ayı sonunda da işin süresi doldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi de tıpkı İstanbul Adalar Belediyesi gibi ALTAŞ ve EGETEM tarafından kazanılan ihale için teknik şartname hazırlamıştı.
Teknik şartnamenin İşin yürütülmesi için gerekli makine ve ekipman başlıklı 10. Maddesinde hazırlanan tablonun 1. sırasında yer alan vakumlu yol süpürme aracı için istenen teknik özellikler; “Asgari 25 HP motor gücünde, asgari 0,5-1 m3 kapasiteli atık hazneli, asgari 150 litre su hazneli, ön iki teker arasından vakumlu, belden kırma manevra özellikli, 4 tekerden çekişli yol ve kaldırım üstü süpürme aracı” olarak belirtildi.
Aynı tablonun 10. sırasındaki elektrikli kamyoneti için istenen teknik özellikler olarak ise, “Yüzde 100 elektrikli, asgari 10KW motor gücünde, (asgari 1 m3 kapasiteli damperli/hidrolik kasalı, büyük çöp kamyonlarına aktarma yapabilecek kasa boyutuna sahip) çöp toplama kamyoneti olarak belirtildi.

İstanbul Adalar Belediyesi’nin 17 Ocak 2020’de çıkmaya hazırlandığı ihaleyi iptal etme gerekçeleri neydi?
İhalenin teknik şartnamesindeki kimi ayrıntıların bazı şirketleri kayırdığının savunulması.
Örnek olarak da “ön iki teker arasından vakumlu elektrikli araç” özelliğinin nedense bir firmayı yani ALTAŞ ve EGETEM’i işaret ediyor olmasıydı.
Benzeri ihaleyi İstanbul Adalar Belediyesi’nden dört ay önce yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları teknik şartnamedeki bu ayrıntıyı fark etmemişler miydi?
Belli ki hayır.
Peki belediyeyi yöneten siyasiler?
Onların da fark ettiği söylenemez.
Acaba geçtiğimiz yıl yapılan CHP Kurultay’ı için, İstanbul delegelerine ALTAŞ ve EGETEM’in sahibi Yılmaz Koç’un bir dönem CHP İstanbul İl Yönetimi’nde bulunan ağabeyi İlhan Koç ve en büyük destekçisi Ataşehir Belediye Başkanı Batta İlgezdi ile ittifak yapıp İzmir’den kendi adaylarını parti meclisine yazdırmak, istemediklerini ise sildirmek için siyasilerin “görmemezlikten geldikleri” ufak bir kıyak olabilir mi?
Olamaz diyemeyiz siyaset bu…

Gelelim günümüze…
İzmir Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Daire Başkanlığı görevleri kapsamında kullanılmak üzere Satınalma Daire Başkanlığı tarafından yaklaşık iki ay önce aynı konuda yeni bir ihaleye çıkıldı.
İhale Numarası 2020/607292.
İhale elektronik ortamda 17 Aralık 2020’de yapıldı.
1 Ocak 2021’den 31 Aralık 2021’e kadar geçerli.
Doğal olarak Ekim 2020 tarihli yeni bir teknik şartname hazırlandı.
Ve ne oldu dersiniz?
2021 yılında alınacak hizmetler için hazırlanan teknik şartnamenin İşin Yürütülmesi İçin Gerekli Makine ve Ekipman başlıklı 10. maddesi için yeni tablo hazırlandı.
Birinci sıradaki Vakumlu Yol Süpürme Aracı’nın teknik özellikleri olarak “Asgari 25 HP motor gücünde, asgari 0,5-1 m3 kapasiteli atık hazneli, asgari 150 litre su hazneli, ön iki teker arasından vakumlu, belden kırma manevra özellikli, 4 tekerden çekişli yol ve kaldırım üstü süpürme aracı” aynen kaldı.
Aynı tablonun 10. maddesinde yer alan elektrikli kamyonetin teknik özellikleri ise 11. madde olarak “Yüzde 100 elektrikli, asgari 10KW motor gücünde, (asgari 1 m3 kapasiteli damperli/hidrolik kasalı, büyük çöp kamyonlarına aktarma yapabilecek kasa boyutuna sahip) çöp toplama kamyoneti” olarak aynen korundu.

İstanbul’un CHP’li Adalar Belediyesi’nin 17 Ocak 2020’de çıkmaya hazırlandığı ihaleyi iptal etmesinin gerekçeleri teknik şartnamedeki “ön iki teker arasından vakumlu elektrikli araç” gibi kimi ayrıntıların bazı şirketleri kayırdığının iddia edilmesiydi.
Küçücük Adalar Belediyesi’nden 4 ay önce aynı şartname ile aynı ihaleyi yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gözleri kör, kulakları sağır herhalde.
Ayyuka çıkan onca iddiaya rağmen 2020 yılı için hazırladıkları şartnameyi 2021 için de değiştirmemekte sakınca görmediklerine göre.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni ihalesi tamamlandı.

Teklifler değerlendirildi, yakın zamanda sonuçlar açıklanacak.
Aynen korunan teknik şartnameye göre sizce kim kazanacak?
Müneccim olmaya gerek yok.
Kazan-kazan şirketi kimin ise o kazanacak…

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER