A3 Haber

İzmir sel suları altında: 1995 felaketinden daha ağır…

İzmir sel suları altında: 1995 felaketinden daha ağır…

İzmir sel suları altında: 1995 felaketinden daha ağır…
Şubat 02
14:29 2021

İzmir’de geceden itibaren etkili olan sağanak yağmur yaşamı adeta kilitledi. Bir aylık yağışı bir gecede alan İzmir’de birçok bölgede taşan dereler su baskınlarına neden oldu. Ev ve işyerleri su içinde kaldı. Kent genelinde trafik durma noktasına gelirken, toplu ulaşım seferleri de aksadı. İşe gitmek için evlerinden çıkan yurttaşlar, suyla dolan cadde ve sokaklarda zor anlar yaşadı. Özel araçlarıyla işe gitmeye çalışanlar ise sel sularında mahsur kaldı. Yağışın etkili olduğu bölgelerden Karşıyaka Bostanlı’da da sel ve taşkın suları nedeniyle deniz kahverengiye döndü. Alsancak ve Kordonboyu’nda denizin taştığı, sel sularıyla birleştiği görüldü. Sekiz saat içerisinde bir aylık yağışın düştüğü İzmir’de sel ve su baskınlarına ilişkin ilk bilanço da açıklandı.

A3 Haber Merkezi | İzmir Valiliği, kent genelindeki kuvvetli yağış nedeniyle şu ana kadar 673 su baskını, 23 mahsur kalma olayının gerçekleştiğini bildirdi. Valilikten yapılan açıklamada, dün akşam saatlerinde başlayan sağanak sonucunda İzmir’e 8 saat içerisinde, şubat ayı ortalamasının üzerinde yağış düştüğü belirtildi. Birçok alt geçit ve yolların su baskını nedeniyle tıkandığı vurgulanan açıklamada, yağmur sonrası oluşan hasarı gidermek ve olası sıkıntılı durumların önüne geçmek üzere ekiplerin İzmir’in her yerinde görevlendirildiği bildirildi.

Kamu personeline idari izin

Trafikteki kilitlenmelerin azaltılabilmesi için işe gidecekler dışındaki yurttaşların dışarıya çıkmamaları belirtilen açıklamada, kamu çalışanlarının da yarım gün idari izinli sayılacağı kaydedildi. Valilik açıklaması şöyle:

“Şu ana kadar oluşan su baskını toplam 673, mahsur kalma 23’tür. Su baskınlarının yüzde 80’i ev, yüzde 20’si iş yeri olarak tespit edilmiştir. Yoğun bir seferberlik ile tüm ekiplerimiz sahada sel önleme ve hasar giderme çalışmalarına devam etmekte olup Balçova-Üçkuyular, Bayraklı-Anadolu Caddesi, Konak-Mithatpaşa Caddesi, Konak ve Karantina alt geçidi, Halkapınar-Yunuslar, Yeşildere Caddesi, Menderes-Çitlembik Deresi, Karabağlar, Gürçeşme ve Yeşildere’de yer yer su taşkınları oluşmuş durumdadır.

Bornova ilçesi 914 Sokak’ta istinat duvarı çökmesi sonucu bina zarar görmüştür. AFAD ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden acil ekip görevlendirilerek, gerekli çalışmaları yürütmek üzere olay yerine sevk edilmiştir.”

Soyer: Dışarı çıkmayın

Dikili’deki programını iptal edip AFEK Koordinasyon Merkezi’ne geçen ve yaşanan felaket nedeniyle sosyal medya hesabından ara ara bilgilendirme yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise yurttaşları mecbur kalmadıkça evlerinden dışarı çıkmamaya davet etti.

1995 felaketinden daha ağır

Soyer’in açıklaması şöyle:

  • İzmirimiz gece başlayan ve şiddetini artıran olağanüstü yağışla adeta afete maruz kaldı. İlçelerimizin ardından merkezde de dereler taştı. Ekiplerimiz gece boyu teyakkuzdaydı, şu an da görevinin başında. Zorunlu olmayan hemşehrilerimizin sabah trafiğe çıkmamasını rica ediyoruz.
  • Çok şiddetli yağmurda Hacı Ahmet, Mehmetçik, Hıfzısıhha, Poligon, Gümüşpala, Yamanlar, Çitlenbik, Doğançay, Yahya derelerinde yer yer taşmalar var. Bu yüzden bazı cadde ve sokaklar olumsuz etkileniyor. Tüm ekiplerimiz görev başında. Zorunlu olmayanlar lütfen trafiğe çıkmasın.
  • Değerli hemşehrilerimiz, dere taşkınları nedeniyle oluşan su baskınları yüzünden İZBAN, Tramvay ve bazı hatlardaki otobüs seferlerinde aksamalar yaşanmaktadır. Ekiplerimiz toplu taşıma araçlarının güzergahlarını açık tutmak için var gücüyle çalışıyor.
  • Şehrimizde ağır yağış nedeniyle yaşadığımız su taşkınları ve sel felaketini anlık olarak takip etmeye ve gerekli müdahaleleri yapmaya devam ediyoruz.
  • Özellikle Karşıyakalı hemşehrilerimizin ulaşım için vapurları tercih etmesini rica ederim. Vapurlar yoğunluğu önlemek için kalkış saatini beklemeksizin doldur-boşalt sistemiyle çalışıyor. Arabalı vapurlarımız da Üçkuyular-Bostanlı arasında kesintisiz faaliyette.
  • Önlemler sayesinde büyük bir felaketten döndük. Can kaybı olmaması en büyük tesellimiz. 1995 yılında resmi kayıtlara göre 63 kişinin öldüğü sel felaketinde dört saatte 100 kilogram yağmur düştüğünü hatırlarsak, yaşadığımız olayın ne kadar sıra dışı olduğunu daha iyi anlarız.
  • Değerli hemşehrilerimiz Güzelyalı’ya son 24 saatte 126 kilogram yağış düştü. Bu miktarın 113 kilogramı saat 03.00-09.00 arasında yağdı. İzmir’de şubat ayındaki uzun yıllar yağış ortalaması ise 102.3 kilogram. 126 kilogram ile yıllık ortalama yağışın yüzde 18’ini bir gecede aldık.

Bilanço ağırlaşabilir

Diğer yandan, İzmir’i felç eden sağanak yağmur, ara ara şiddetini artırarak devam ediyor. Meteoroloji yetkilileri, sağanak yağmurun çarşamba gecesi İzmir’i terk edeceğini belirtirken, sel ve su baskınları konusundaki bilançonun daha da ağırlaşabileceği ifade edildi.

1995 İzmir sel felaketi nedir?

1995 yılının Kasım ayında meydana gelen ve İzmir’in merkezinde toplam 63 insanın ölümüne neden olan korkunç bir felaket. Felaketin merkezi Karşıyaka’ydı. Yamanlar dağından gelen Ahırkuyu deresinin taşmasıyla Yamanlar-Örnekköy-Demirköprü-Bostanlı hattında bütün evlerin birinci katları tavana kadar su dolmuş ve onlarca insan boğulmuştu. Gece yarısı başlayıp dört saat sürmüş ve metrekareye 100 kilogram yağmur düşmüştü.

Vali Köşger’den açıklama

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, sel nedeniyle Menderes ilçesinde bir kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar da, Yeniköy mevkisinde sele kapılan ve henüz kimliği belirlenmeyen 50 yaşlarında bir erkek vatandaşın sel sularında 700 metre sürüklendiğini ve talihsiz kişinin cesedinin Dereköy mevkisinden çıkarıldığını açıkladı. Ölen vatandaşın kimliğinin tespiti için çalışmaların sürüyor.

Damat ve kayınpederi yaşamını yitirdi

Sağanak yağışın hayatı felç ettiği İzmir’de Menderes ilçesine bağlı Yeniköy Mahallesi’nden geçen Balaban Deresi taştı. Yaşanan selde, Kaan Soydan ile kayınpederi Hıdır Öztürk’ün içinde bulunduğu hafif ticari araç suya kapıldı. Metrelerce sürüklenen araç, devrilen ağaçlara takılıp ters döndü. Kaan Soydan ve kayınpederi Hıdır Öztürk, suda kayboldu.

İhbar üzerine bölgeye sevk edilen ekipler, arama kurtarma çalışması başlattı. Yapılan çalışmalar sonunda Öztürk ve Soydan’ın cansız bedenleri bulundu. İkilinin, sağanak nedeniyle sabah 08.00 sıralarında aynı bölgede bulunan bağ evlerini kontrol etmek için yola çıktıkları öğrenildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER