A3 Haber

Erdoğan: Onlar da bu ülkenin üniversitesi olduklarını anlayacaklar

Erdoğan: Onlar da bu ülkenin üniversitesi olduklarını anlayacaklar

Erdoğan: Onlar da bu ülkenin üniversitesi olduklarını anlayacaklar
Şubat 04
14:56 2021

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, YÖK Anadolu Projesi Tanıtım Toplantısı’na katıldı. Erdoğan, “Hala eski Türkiye alışkanlıklarıyla hükümranlıklarını korumak isteyenler yok değil, onlar da bu ülkenin üniversitesi olduklarını anlayacaklar” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

  • Üniversite sayımız 76’dan 207’ye, öğrenci sayımız 1 milyon 600 binden 8 milyon 400 bine yükseldi. Bu öğrenci sayısıyla ülkemiz, Avrupa’da üniversiteye erişim konusunda ilk sırada. Bu artışta kız öğrenciler önemli bir yer tutuyor. Yüzde kırk iki olan kız öğrencilerin oranı yüzde kırk dokuza çıktı. Üniversitelerde görev yapan öğretim elemanı sayımız 70 binden 180 bine ulaştı.
  • Bütçeden üniversiteler için ayırdığımız payda ciddi oranda arttı. Yüksek öğretimde sadece sayısal değil, kalite odaklı yapısal dönüşümler de gerçekleşti.
  • Hala eski Türkiye alışkanlıklarıyla hükümranlıklarını korumak isteyenler yok değil, onlar da bu ülkenin üniversitesi olduklarını anlayacaklar.
  • Üniversitelerimizin ulusal ve uluslararası düzeyde rekabetçi yapıya kavuşmalarını temin etmek için yeni projeler üzerinde çalışıyoruz. Tek tipçi anlayıştan uzaklaşan üniversitelerimiz birbirinin kopyası olmaktan çıkmıştır. Gerçi hala eski Türkiye’nin alışkanlıklarıyla devletten ve toplumdan kopuk bir şekilde inşa ettikleri hükümranlık alanlarını korumanın peşinde olanlar yok değil. Onlar da adım adım bu ülkenin üniversitesi olduklarını, bu millete hizmet etmekle mükellef olduklarını anlayacaklar. Kendi kişisel ve zümrevi çıkarlarını demokrasi ve özgürlük maskesi altında pazarlayanların gerçek yüzlerini ortaya dökmeyi sürdüreceğiz.
  • Salgın döneminde sağlık alanında gelişmiş pek çok ülkeden daha kaliteli hizmet sağlayabildiysek, üniversitelerimiz de uzaktan başarılı şekilde eğitim verdi. Yüksek öğrenim faaliyetlerimiz kesintisiz olarak sürdü.
  • Anadolu’nun her ilinde üniversite kurma kararı almamızın gerisinde, gençlerimize sosyal adalet ve fırsat eşitliği temelinde bir yüksek öğretim hizmeti sunma gayreti var. Buna da karşı çıktılar. Maddi, sosyal, kültürel sebeplerden kendi şehrinin dışına çıkamayan yüz binlerce gencimizi yüksek öğretime kazandırdık.
  • Her ile bir üniversite projemiz, beraberinde bazı tartışmaları getirdi. Dönemin YÖK yönetimi dahi yeni üniversitelere rektör atamamak için engel üstüne engel çıkarmıştır. YÖK bu tür engellemelerle uğraşmak yerine ülkemizin kalkınması için önemli olan öncelikli alanlara yoğunlaşan, milletimizin değerlerine hizmet eden yeni bir kuruma dönüştü. Anadolu’nun ilim ve irfan yolunda kalkınma hamlesi olan her ile bir üniversite düşüncesini bölgesel kalkınma odaklı üniversiteler projesiyle yeni bir safhaya çıkardık.
  • Hâlâ bu üniversitelerimizin başarısız olmasını isteyenlerin bulunduğunu biliyoruz. Bu üniversitelerimizden, dünya sıralamasında ilk bin içerisine girebilenler var. Bu tür listelerde çok daha sayıda yeni üniversitemizi göreceğimize inanıyorum.
  • Üniversite gençlerinin çağın en ileri bilgisiyle donanması bizler ve geleceğimiz için önemlidir. Yüksek öğrenim için belirlenen akademik ve idari kadrolarda yeni kurulan üniversitelerin desteklenmesine önem veriyoruz.
  • Yüksek öğretim sistemimizin kalite eksenli büyümesinin bir başka gösterge de uluslararası öğrencilerin ilgilerindeki artıştır. Bu ilgi, küresel salgın döneminde dahi azalmamış, artmıştır. Bugün dünyanın dört bir yanından iki yüz bini aşkın öğrenci geleceğe bizim üniversitelerimizde hazırlanıyor. UNESCO’ya göre, Türkiye, uluslararası öğrenci çekmede dünyada ilk on ülke arasına girme başarısı gösterdi. Yüksek öğretimde kalite yarışı sürekli daha iyiyi arayan bir uğraştır. Anadolu’da yaktığımız meşalelerin aydınlığını her yıl artırmamız için YÖK Anadolu projesi gibi yeni atılımları önemli görüyoruz.
  • Biz Cumhurbaşkanlığı olarak tüm imkanlarımızı gençlerimiz nitelikli eğitim alsın diye seferber etmiş durumdayız. Sonrası üniversitelerimize ve hocalarımıza kalıyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER