A3 Haber

Biden: İran’a yaptırımları kaldırmayacağız

Biden: İran’a yaptırımları kaldırmayacağız

Biden: İran’a yaptırımları kaldırmayacağız
Şubat 07
18:58 2021

ABD Başkanı Joe Biden, İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılmayacağını söyledi. İran, ABD yaptırımları kaldırırsa uranyum zenginleştirme faaliyetini bitireceğini duyurmuştu.

A3 Dış Haberler | ABD Başkanı Joe Biden, İran’a yaptırımları kaldırmaları için İran’ın nükleer faaliyetlerini durdurması koşulunu öne sürerek bundan önce yaptırımların kalkmayacağını belirtti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, İran’la yapılan anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek yeni ve daha sert yaptırımlar getirmişti.

İran yaptırımlar kalkmazsa faaliyetlerini durdurmayacak

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, “Bu, İran’ın kesin politikasıdır ve ülke yetkilileri de bunun üzerinde görüş birliğine sahiptir” diyerek yaptırımlar kalkmazsa nükleer faaliyetleri sürdüreceklerini açıklamıştı.

Hamaney şunları söylemişti:

“İran’ın nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerine dönmesini istiyorlarsa, ABD, yaptırımları pratikte tamamen kaldırmalı ve biz de bunu teyit etmeliyiz. Eğer yaptırımların düzgün şekilde kaldırıldığını görürsek, o zaman nükleer anlaşma çerçevesindeki taahhütlerimizi uygulamaya döneceğiz.”

Hameny: ABD tüm yükümlülüklerini ihlal etti

Hamaney “ABD ve nükleer anlaşmadaki tüm yükümlülüklerini ihlal eden üç Avrupa ülkesinin şart koyma hakkı yoktur. Onlar bu anlaşma kapsamındaki hiçbir yükümlülüklerini yerine getirmemişlerdir” diyerek şöyle devam etmişti:

“Koşul koyma hakkına sahip olan taraf, İran’dır. Çünkü tüm yükümlülüklerimizi yerine getirdik. Nükleer anlaşmanın devamı için şart koşma hakkımız var ve biz de bunu yaptık. Kimse bunu saptırmasın.”

Biden anlaşmaya yanaşmıyor

Anlaşmadan tek taraflı çekilen taraf ABD olmasına karşın Biden yaptırımları kaldırmak istemiyor.

Biden’ın son açıklamasında da önce İran’ın faaliyetlerini koşulsuz olarak durdurması isteniyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER