A3 Haber

Üniversite öğrencisi Beyza Buldağ tutuklandı

Üniversite öğrencisi Beyza Buldağ tutuklandı

Üniversite öğrencisi Beyza Buldağ tutuklandı
Şubat 07
21:33 2021

Sabah saatlerinde İzmir’de gözaltına alınan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Sinema ve Televizyon bölümü öğrencisi Beyza Buldağ tutuklandı. Buldağ, Öğrenci Sendikası ve Boğaziçi Dayanışması twitter hesaplarından paylaşım yapmakla suçlanıyordu.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencisi Beyza Buldağ, Boğaziçi protestolarıyla ilgili gözaltına alındı. İstanbul’a getirilen Buldağ’a savcılık sorgusunda, Boğaziçi Dayanışması (@boundayanisma) Twitter hesabından yapılan paylaşımlar nedeniyle “Cumhurbaşkanına hararet” ve “halkı kin, nefret, düşmanlığa tahrik” suçlamalarını yöneltildi.

Suçlamalara gerekçe olarak ise Buldağ’ın telefonu ile @boundayanisma hesabı için verilen telefon numarasının sonunun 12 ile bitmesi gösterildi. Savcılık ifadesi tamamlanan Buldağ, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Buldağ için tutuklama kararı verildi.

Evi basıldı

Evrensel’in haberine göre Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) öğrencisi Beyza Buldağ, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenlerinin “kayyum rektör” Melih Bulu’ya karşı yürüttüğü protestolarla ilgili İzmir Buca ilçesinde bulunan evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Sosyalist Devrimci Gençlik (SDG) İstanbul İl Gençlik Örgütü üyesi Beyza Buldağ’ın bilgisayarına ve telefonuna el konuldu.

SDG’nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda “İstanbul il gençlik örgütü üyemiz Beyza Buldağ’ın evi Boğaziçi protestolarıyla ilgili WhatsApp grubu kurduğu gerekçesiyle basıldı, arkadaşımız gözaltına alındı. Arkadaşımızın nerde olduğunu açıklayın, derhâl Beyza’yı serbest bırakın!” denildi.

Daha önce Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi olan ve Mimar Sinan Üniversitesine geçiş yapan Buldağ, Buca’da bulunan Şirinyer Karakolu’na götürüldü.

Resmi bilgi verilmedi

Buldağ’ın durumuna ilişkin bilgi veren Avukat Özgür Urfa, gözaltı gerekçesine dair resmi bir bilgi edinemediklerini belirterek şunları söyledi:

“Beyza gözaltına alınırken polisin söylediği şey, Boğaziçi protestoları ile ilgili WhatsApp grubu kurduğu gerekçesi ile alındığı. Telefonla bilgi verilmediği için ancak buraya, İstanbul’a getirildiğinde öğreneceğiz.”

Önce Vatan Caddesinde bulunan İstanbul emniyet Müdürlüğüne sevk edileceği belirtilen Beyza Buldağ, ifadesi alınmak üzere Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine sevk edildi.

“Telefon numarası 12 ile bitiyor”

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde savcılık sorgusuna alınan Beyza Buldağ’ın, Boğaziçi Dayanışması (@boundayanisma) hesabını yönettiği iddia edildi.

Buldağ’a Boğaziçi Üniversitesi Öğrencilerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben yazdığı “12. Cumhurbaşkanına açık mektup” sebebiyle “Cumhurbaşkanına hararet”, hesaptan yapılan diğer paylaşımlar nedeniyle ise “halkı kin, nefret, düşmanlığa tahrik” suçlamalarını yöneltildi.

Avukat Özgür Urfa suçlamalara dayanak olarak ise @boundayanisma hesabının kurtarma telefonu olarak verilen numaranın sonunun 12 ile bitmesi olduğunu söyledi.

Avukat Urfa sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Hesabın kurtarma telefon numarasının son iki hanesi 12 ile bittiği gerekçe gösterilip Beyza’nın da telefon numarasının 12 ile bitiyor olması dışında dosyada hiçbir tespit bulunmuyor” diye yazdı.

Savcılık ifadesi tamamlanan Buldağ’a dair karar bekleniyor.

Kayyum rektörü protesto eden sekiz kişi tutuklandı

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanan Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasını protesto eden dört kişi daha tutuklandı.

2 Şubat’ta Kadıköy’de yapılan eylemden sonra düzenlenen polis operasyonları ile gözaltına alınan beş kişi ve daha sonra gözaltına alınan bir kişi dün Anadolu Adliyesi’ne getirildi. Sorguları yapılan 4 kişi tutuklanırken, 1 kişi ev hapsine alındı.

Bu tutuklamaların ardından Boğaziçi Üniversitesi protestolarına katıldığı için tutuklananların sayısı sekize yükseldi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER