A3 Haber

TTB Başkanı Prof. Fincancı’ya Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla para cezası verildi

TTB Başkanı Prof. Fincancı’ya Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla para cezası verildi

TTB Başkanı Prof. Fincancı’ya Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla para cezası verildi
Şubat 16
15:09 2021

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı’ya Gezi eylemleri sırasında sosyal medyadan yaptığı paylaşımda dönemin Başbakanı olan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla 7 bin 80 lira para cezası verildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı’nın Gezi Parkı eylemleri döneminde attığı bir tweet gerekçe gösterilerek dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın karar duruşması İstanbul Anadolu Adliyesi 42. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Şebnem Korur Fincancı ve avukatların hazır bulunduğu duruşmaya salonuna dar olması nedeniyle sınırlı sayıda gazeteci ve izleyici alındı.

“Hakikat cezalandırma nedeni yapılıyor”

Evrensel’in haberine göre, Duruşma kimlik tespitiyle başladı. Ardından mahkeme başkanı, savcının bir önceki celse mütalaa verdiğini hatırlattı.

Savcının duruşmada yeniden okuduğu mütalaaya karşı savunma yapan Fincancı  “Daha önce de belirtmiştim. Ortada bir hakaret değil, hakikat var. Çünkü 15 Haziran 2013’te, bu tweeti attığım dönemde, Türkiye’de Gezi sürecinde 8 insanı kaybetmiştik, 10’un üzerinde insan görme yeteneğini kaybetti, binlerce insan ciddi bir biçimde yaralanmıştı. O dönemde TİHV başkanıydım. Aynı zamanda İstanbul’da sağlık sorunu yaşayan insanların tedavisine katkı sunmak üzere tabip odalarının oluşturduğu gezici revirlerde görevliydim. İTO’nun revirlerinde görev yaparken kolluk görevlileri doğrudan revirin içerisine hedef gözetilerek gaz fişekleri attı. İnsanların tedavi edildiğini görüyorlardı, o kadar yakın mesafeden atıldı. Hemen birkaç gün önce dönemin Başkakanı ‘Emri ben verdim, polisimiz destan yazdı’ dedi. Polisin görevi insanları yaralamak, öldürmek, kör etmek değildir. Bu nedenle beraatımı talep ediyorum” diye konuştu.

“Suçlamaları kabul etmiyorum”

Mahkeme Başkanı, Fincancı’ya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul edip etmediğini sordu. Fincancı ise “Ben suçlamaları kabul etmiyorum. Bunun sonucunda ceza çıkarsa onu da kabul etmiyorum. Dolayısıyla hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını da kabul etmiyorum” dedi.

“Eleştirmek bir yurttaş hakkıdır”

Fincancı, “Kamu görevlisine hakaret deniliyor. Burada eleştirilen bir siyasetçidir. Aynı zamanda eleştirmek bir yurttaş hakkıdır. Ben kamu görevlisine hakaretten 1990’larda yargılandım. O zaman bu haber Milliyet gazetesinde çıkabiliyordu. Ama bugün çıkmaz. Keşke daha fazla eleştiren olsa” ifadelerini kullandı.

Savunmaların ardından duruşmaya 10 dakikalık ara verildi. Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti Fincancı’ya 7 bin 80 TL para cezası verdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER