A3 Haber

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: Doğrudan üreticiden alım memnuniyet verici

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: Doğrudan üreticiden alım memnuniyet verici

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: Doğrudan üreticiden alım memnuniyet verici
Şubat 17
15:06 2021

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, belediyelerin doğrudan üreticiden patates alımına başlamasının memnuniyet verici olduğunu belirterek, “Belediyelerin soğan alımına da girmesini bekliyoruz” dedi.

A3 Haber Merkezi | Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Bayraktar, yaptığı açıklamada artacak olan hava sıcaklıkları ile birlikte soğan ve patateste yeni mahsul ürünün hasat tarihlerinin öne gelebileceği de dikkate alındığında, eldeki patates ve soğanın pazarlanmasının gerektiğini söyledi.

Üreticilerin karşılaştıkları pazarlama sorununun çözülmesi için belediyelerin alıma başlamasının memnuniyet verici olduğunu belirten Bayraktar, “Belediyelerimize teşekkür ediyoruz. Ancak beklentimiz, daha fazla belediyenin alım yapmasıdır. Belediyelerin soğan alımına da girmesini bekliyoruz. Belediyelerin alımlara girmesi, Milli Savunma Bakanlığı, cezaevleri, huzurevleri, hastanelerin yemek menülerinde bu ürünlere daha fazla yer vermeleri, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Türkşeker gibi kuruluşların alım yapmaları üreticilerimizi rahatlatacağı gibi, gıda israfının da önüne geçilmiş olunacaktır” dedi.

Patates ve kuru soğan talebinde daralma

Pandemi nedeniyle, karantina tedbirleri kapsamında otel ve lokantaların tam kapasite çalışmaması, okulların uzaktan eğitim yapması, esnek çalışma saatleri ve hafta sonu kısıtlamaları nedeniyle patates ve kuru soğanda talepte daralma yaşandığını belirten Bayraktar, “Bu duruma rekoltenin geçen yıla göre patateste yüzde 4,4, kuru soğanda yüzde 3,6 artması da eklenince üreticilerimiz ciddi pazarlama sorunları ile karşı karşıya kaldı. Nitekim bugün yaklaşık 1 milyon 700 bin ton patates, 220 bin ton kuru soğan depoda beklemektedir. Üreticimiz oluşan fire nedeniyle kilogramı 1 liranın üzerine çıkan ürününü maliyetin altında bir fiyatla kilogramı 60 kuruşa satmaktadır. Patates ve soğan fiyatlarının arttığı dönemde tüketiciler, fiyatların düştüğü dönemde de üreticilerimiz mağdur olmaktadır” diye konuştu.

Bayraktar, ürünlerin ihracat imkanlarının artırılmasının pazarlama sorunlarının çözümüne katkı sağlayacağını kaydederek, şöyle konuştu: “Özellikle Azerbaycan gibi bazı ülkelerin kendi üreticilerini korumak ve kendi üretimlerini artırmak üzere başta yüksek gümrük vergileri olmak üzere aldıkları tedbirler ihracatı zorlaştırmaktadır. İkili görüşmelerle üreticilerimiz adına kazanımlar elde edilmesi ve ihracat teşviklerinin verilmesi ürünün zayi olmadan değerlendirilmesini sağlayacaktır. Üreticilerimiz istikrarlı bir gelir elde edip ürünlerini sorunsuz bir şekilde pazarlayabilmeli, tüketicimiz de makul ve istikrarlı bir fiyatlarla ürün tüketebilmelidir. Aksi takdirde üreticimiz patates ve soğan üretiminden kaçarsa seneye bu ürünleri çok pahalı tüketiriz. Bu nedenledir ki soğan patates gibi üretimde dalgalanmaların çok sık yaşandığı ürünlerde, üretim planlaması yapılarak, üreticilerimizin nerede, ne kadar ürün yetiştireceğini bilmeli, üretim Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre belirlenmeli, üretimde, fiyatlarda ve üretici gelirlerinde istikrar sağlanmalıdır.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER