Site icon A3 Haber

Deprem uzmanından korkutan uyarı: İstanbul’da 12 metrelik tsunami oluşabilir

TBMM’ye sunulan İstanbul’un deprem raporunda korkutan ayrıntılar ortaya çıktı. Raporu değerlendiren Prof. Haluk Eyidoğan, “Son yapılan Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin tsunami analizine göre 10 metreye, 12 metreye varan tsunami yükseklikleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkan Tayfun Kahraman ile Avcılar ve Esenler ilçelerinden bir heyetle TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’na İstanbul’un deprem raporunu sundu.

Raporda, İstanbul’da 1999 Marmara depreminden önce yapılmış olan 790 bin binadan 194 bininin risk barındırdığı ve olası 7.5 büyüklüğündeki depremde bu binaların orta ve üstü hasar almaları beklendiği kaydedildi. Kıyı şeridinde bulunan 17 ilçenin de tsunamiden etkilenmesi bekleniyor.

“Önümüzdeki 25 yılda 7 ve daha büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 60 diyoruz” 

İBB Deprem Bilim Kurulu üyesi Jeofizik Mühendisi Prof. Haluk Eyidoğan, raporu değerlendirdi. Eyidoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Sahillere yakın olan ilçelerimizde fazla kayıplar ortaya çıkabiliyor”

Eyidoğan, zemin sıvılaşmasına dikkat çekerek sahil şeridi ile Büyükçekmece ile Küçükçekmece havzasının heyelan bölgesi olduğunu belirtti.

Eyidoğan, şu ifadeleri kullandı:

“10 metreye, 12 metreye varan Tsunami yükseklikleriyle karşılaşıyoruz”

Tsunami beklentiyle ilgili de konuşan Eyidoğan, “Ayrıca tsunami sorunları var. Son yapılan Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin tsunami analizine göre 10 metreye, 12 metreye varan tsunami yükseklikleriyle karşılaşıyoruz. Yapılan hesaplar bunu gösteriyor. Hem deprem nedeniyle, hem de depremin tetiklediği heyelanlar nedeniyle, deniz içindeki heyelanlar nedeniyle. Bu heyelanlar da tsunamiye ek yapıyor” diye konuştu.

“Kıyı bölgesi İstanbul’un en riskli alanlarını oluşturuyor”

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkan Tayfun Kahraman ise şunları söyledi:

“E-5 Karayolu güzergaında bir sorun yaşanacağını düşünmüyoruz” 

Kahraman, deprem durumda acil müdahale yolları konusunda yaptıkları çalışmalarla ilgili de şunları söyledi:

Toplanma ve barınma alanları 

İBB’nin deprem raporunun hazırlayan ekipte yer alan Şehir Planlama uzmanı Erhan Demirdizen ise şu değerlendirmelerde bulundu:

Exit mobile version