A3 Haber

Dikili’deki doğal sit alanları talana açık hale getirildi: Mevzuatta geçen yıl değişiklik yapılmıştı…

Dikili’deki doğal sit alanları talana açık hale getirildi: Mevzuatta geçen yıl değişiklik yapılmıştı…

Dikili’deki doğal sit alanları talana açık hale getirildi: Mevzuatta geçen yıl değişiklik yapılmıştı…
Şubat 21
18:38 2021

İzmir Dikili’deki doğal sit alanı, “nitelikli doğal koruma alanı” ilan edildi. Geçen yıl mevzuatta yapılan değişikliğe göre “nitelikli doğal koruma alanı” ilan edilen yerlerde günübirlik tesis ve karavan alanları, sökülebilir iskele, duş, gölgelik, soyunma kabinleri, büfe, tuvalet, atık su arıtma tesisi, atık su deşarjı, kanalizasyon şebekesi, jeotermal su çıkarılması, enerji nakil hattı, trafo, iletişim hattı, ulaşım hattı, açık otopark yapılabiliyor. Bu kararla Dikili’deki doğal sit alanı talana açık hale getirilmiş oldu.

A3 Haber Merkezi | Resmi Gazete’nin 20 Şubat 2021 Cumartesi tarihli sayısında, bazı alanların koruma statüsünde değişiklikler yapıldığı duyuruldu. Bu kapsamda İzmir Dikili’de de mevcut doğal sit alanı ile ilgili önemli bir değişiklik yapıldığı resmen ilan edildi. Buna göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, İzmir Dilili’de bazı alanlar için “Doğal sit-Nitelikli doğal koruma alanı” ilan edilmesine karar verdi.

Duyuruda, “İzmir İli, Dikili ilçesi (2. Grup) sınırları içerisinde bulunan Doğal Sit Alanı aşağıdaki haritada gösterildiği şekliyle Bakanlık Makamının 04/02/2021 tarihli 234343 sayılı olur’u ile Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı olarak tescil edilmiştir” denildi.

“Nitelikli doğal koruma alanı” ilan edilen yerlerin krokisi de şöyle verildi:

Ne anlama geliyor?

Dikili’deki doğal sit alanlarının “Nitelikli doğal koruma alanı” haline getirilmesi, “ne değişecek” sorusunu da gündeme getirdi.

Doğal sit alanı kategorilerinden olan “nitelikli doğal koruma alanları” mevzuatında geçen yıl değişikliğe gidilmiş, 16 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete’de bu alanların tanımı yeniden düzenlenmişti. “Nitelikli doğal koruma alanı’’ yönetmeliği kapsamında, günübirlik tesis ve karavan alanları, hayvancılık, balıkçı barınağı, sökülebilir iskele, duş, gölgelik, soyunma kabinleri, büfe, tuvalet, atık su arıtma tesisi, atık su deşarjı, kanalizasyon şebekesi, içme suyu temini, jeotermal su çıkarılması, enerji nakil hattı, trafo, iletişim hattı, ulaşım hattı, açık otopark, teleferik yapılmasına izin verilmişti.

TMMOB Mimarlar Odası, söz konusu mevzuat değişikliğine karşı çıkmış, yayımladığı açıklamada, “Bu düzenlemeler ülkemizde koruma alanları olarak belirlenmiş kıyıların talanına ve bu alanların yapılaşmaya açılmasına olanak vermektedir” denilmişti.

Açıklamada şu tespitlere yer verilmişti:

  • Nitelikli doğal koruma alanlarında izin verilen faaliyetlere ek olarak doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetler, entegre tesis yapılmasına, turizm ve yerleşimlere izin verilmektedir.
  • Bu düzenleme ile ülkemizin doğal koruma alanları, tanımında değişiklik yapılsa da  sonuç olarak imara açılmaktadırlar.

Resmi Gazete’de 20 Şubat 2021 Cumartesi günü yayımlanan karara göre, Dikili’de “nitelikli doğal koruma alanı” ilan edilen doğal sit alanlarında, kısmi yapılaşmalara ve yerleşimlere, entegre tesis yapımlarına izin verilmiş oluyor.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER