Site icon A3 Haber

AKP kongrelerinin ardından vaka sayıları alarm veriyor: Karadeniz için “OHAL” önerisi

Son iki haftadır nüfusuna oranla en çok koronavirüs görülen beş il, Karadeniz Bölgesi’nde. Uzmanlardan bu bölge için tam kapanmadan giriş çıkış yasağına kadar çok sayıda kısıtlama talebi gelirken, CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu da ‘pandemi OHAL’i’ önerdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı vaka sayısı haritasına göre 15-21 Şubat tarihleri arasında oransal olarak en çok vakanın görüldüğü ilk 5 il yine Karadeniz Bölgesi’ydi.

Ordu, Giresun, Samsun, Trabzon ve Rize nüfuslarına oranla en çok koronavirüs görülen iller oldu. CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde 100 binde görülen vaka oranının zirveye çıktığı iller için ‘pandemi OHAL’i’ uygulamasına geçilmesini istedi.

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre Hancıoğlu’nun önerileri şöyle:

“Giriş çıkış kapanabilir”

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da, “Bu illerde diyelim ki vakalar 100 binde 200’den 300 civarına yükseldi. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile örneğin o ile giriş-çıkış yasaklanabilir, o ilde vakaların çok olduğu özellikle bazı mahalleler, ilçeler varsa oraya giriş-çıkışın kapatılması söz konusu olabilir. Veya sokağa çıkma kısıtlamaları örneğin ilin bir bölgesinde kaldırılabilir, bir bölgesinde farklı bir yaklaşım geliştirilebilir” önerileri getirdi.

Turizmcilerden sezon öncesi üst düzey kısıtlama talebi

Beş  ilin yer aldığı Karadeniz Bölgesi’nde turizm sezonu öncesi sektör temsilcileri kısıtlama tedbirlerinin yaz dönemine kadar en üst düzeye çıkarılarak, sezona kadar vakaların düşürülmesi çağrısında bulundu. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, “Turizmin bu sayıların artışında teorik olarak katkısı olabilir, çok daha fazla tedbir alınmalı” dedi.

“Kısıtlamaysa kısıtlama, kapanmaysa kapanma”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Hasan Volkan Kantarcı, Kovid-19 virüsünün geçen yıl ortaya çıkmasıyla turizmin etkilendiğini belirterek, süreçte turizm serbestliği kriterlerinin değiştiğini ve aşıların ön plana çıktığını söyledi.

13 Mayıs’ta Ramazan Bayramı ile yaz turizm sezonunun başlayacağını kaydeden Kantarcı, “Bizim artık sezonda dolu dolu iş yapmamız gerekiyor. Bahara yaklaştığımız bugünlerde vaka sayıları bölgemizde yüksek. Bununla alakalı alınması gereken tedbirler her ne ise alınması gerekiyor. Kısıtlamaysa kısıtlama, kapamaysa kapama. Ama artık mart ve nisan aylarında, Ramazan ayı tamamlanana kadar gereken tedbirlerin alınıp sezon öncesinde hazır vakaların minimize edilmiş hale gelmiş olması gerekiyor” diye konuştu.

“Fedakarlıkta bulunmaya razıyız”

Normalleşme sürecine dahil olabilmek için sektör olarak gereken fedakarlıkları yapmaya hazır olduklarını dile getiren Kantarcı, şunları söyledi:

“Çok daha fazla tedbir alınmalı”

İnsanların birbirlerine temasıyla yayılan Kovid- 19 virüsünün, kontrolsüz ve tedbirsiz turizm faaliyetleriyle daha fazla yayılma imkanı olduğunu söyleyen Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın da şöyle konuştu:

Exit mobile version