A3 Haber

Paşinyan Genelkurmay Başkanı’nı görevden aldı: Ülkede darbe girişimi var…

Paşinyan Genelkurmay Başkanı’nı görevden aldı: Ülkede darbe girişimi var…

Paşinyan Genelkurmay Başkanı’nı görevden aldı: Ülkede darbe girişimi var…
Şubat 25
11:47 2021

Ermenistan Genelkurmay Başkanı ve üst rütbeli komutanlar, Başbakan Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiri yayınladı. Paşinyan Genelkurmay Başkanı’nı görevden alarak ülkede darbe girişimi olduğunu duyurdu.

A3 Dış Haberler | Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey komutanlar Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiriye imza attı.

Bildiride, “Ermenistan silahlı kuvvetleri, Başbakan ve Ermenistan Cumhuriyeti Hükümeti’nin istifasını talep ediyor, aynı zamanda Anavatanı savunurken çocukları ölen insanlara karşı güç kullanmaktan kaçınmaları için uyarıda bulunuyor” ifadelerine yer verildi.

Paşinyan, Dağlık Karabağ’da Azerbaycan’la süren 6 haftalık çatışmaların ardından Ermenistan’da eleştiri oklarının hedefindeki isim olmuştu. Ermenistan lideri istifa çağrılarıyla karşılaşmış ancak görevini bırakmamıştı.

“Ülkede darbe girişimi var”

Ermenistan ordusunun açıklamasının ardından bir açıklama yapan Nikol Paşinyan, ülkede bir darbe girişimi yaşandığını söyledi.

Paşinyan, darbe girişimine karşı tüm destekçilerini sokağa çıkmaya çağırdı.

Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını duyurdu.

Ordu bildirisinde ne deniliyor?

Ermenistan ordusu tarafından yayımlanan bildiri şöyle:

“Ülkenin içinde bulunduğu bu kadar karmaşık durumda alınan devlet karşıtı ve sorumsuz bir adımlar atılıyor. Ermeni halkı için bu kritik ve ölümcül durumda yeteri kadar karar veremeyen Ermenistan Başbakanı ve hükümetinin uzun süredir görevdeki yetkililerin itibarını sarsmayı amaçlayan saldırılarına sabırla tahammül ettik. Ancak her şeyin sınırı var. Ermeni Silahlı Kuvvetleri, görevini onurla yerine getirmiş ve halkla omuz omuza düşmana karşı savaşmıştır. Görevdeki yetkililerin etkisiz yönetimi ve dış politikadaki ciddi hatalar ülkeyi çöküşün eşiğine getirdi. Oluşan durumla hemfikir olan Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Ermenistan Başbakanı ve hükümetinin istifasını talep ediyor, aynı zamanda Vatan ve Artsakh’ı korurken oğulları ölen kişilere karşı güç kullanmaktan kaçınmaları için uyarıda bulunuyor. İnsanlar her zaman ordunun yanında olduğu gibi, ordu da her zaman halkın yanında olmuştur.”

Rusya’dan ilk açıklama

Ermenistan’da yaşanan darbe gelişmelerine ilişkin Rusya yönetiminden ilk açıklama geldi.

Kremlin’den yapılan açıklamada “Ermenistan’da yaşanan olaylardan endişeliyiz. Bu olaylar Ermenistan’ın kendi iç meseleleridir. Yaşananlar anayasal çerçevede kalmalı” ifadelerine yer verildi.

Paşinyan destekçilerinden yürüyüş

Paşinyan destekçileri başkentte polis korumasıyla yürüyüş yapıyor.

Paşinyan’ın istifasını isteyenlerle destekçileri arasında kavgalar yaşandığı belirtiliyor.

Çavuşoğlu’ndan kınama açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlit Çavuşoğlu, Ermenistan’daki darbe girişimini kınadı.

Çavuşoğlu, “Ermenistan’daki darbe girişimini şiddetle kınıyoruz. Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe ya da darbe girişimlerine karşıyız” açıklamasında bulundu.

Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı’ndan açıklama

Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı, istifa çağrısını yineledi.

Genelkurmay, “Pozisyonumuzu teyit ediyoruz. İstifa çağrısı bir baskı neticesinde yapılmamıştır” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın: Ermenistan’daki darbe girişimini kınıyoruz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Ermenistan’daki darbe girişimini kınıyoruz. Darbeler her zaman demokratik süreçleri inkıtaya uğratmış ve kaosa neden olmuştur. Ermenistan’da sürecin ivedilikle normale dönmesini temenni ediyoruz” dedi.

 

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER