A3 Haber

TCMB’den fiyat istikrarı ve zorunlu karşılık vurgusu

TCMB’den fiyat istikrarı ve zorunlu karşılık vurgusu

TCMB’den fiyat istikrarı ve zorunlu karşılık vurgusu
Şubat 25
14:48 2021

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Şubat ayı Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin özetleri yayımladı. Özetlerde zorunlu karşılıklara ilişkin vurgular dikkat çekti.

A3 Haber Merkezi | Merkez Bankası, geçtiğimiz hafta açıklanan faiz kararına ilişkin Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarını yayımlandı. Faizlerin değiştirilmediği karara ilişkin tutanaklarda, para politikası duruşunun temkinli bir yaklaşımla enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi ve fiyat istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirleneceği vurgulandı.

Özetlerde bu konuda, “Kurul, parasal duruşun belirlenmesinde kullanılan yegâne aracın politika faiz oranı olduğunu, zorunlu karşılık oranlarının ise politika faiziyle belirlenen parasal duruşun mevduat, kredi ve diğer para piyasalarına aktarımını etkileyen bir araç olduğunu vurgulamıştır” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizinin yüzde 17’de sabit tutulduğu ve sıkılaştırma yönündeki mesajların korunduğu toplantının özetlerinde faizin politikayı belirleyen yegane araç olduğunu belirtti. Özetlerde kalıcı fiyat istikrarı ve yüzde 5 hedefine varıncaya kadar, para politikası faizi ile gerçekleşen/beklenen enflasyon arasındaki dengenin, güçlü dezenflasyonist etkiyi koruyacak şekilde kararlılıkla sürdürüleceği ifade edildi.

Özetlerde “Sıkı para politikası duruşunun bu şekilde sürdürülmesinin, fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmesinin yanında, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir” denildi.

Özetlerde zorunlu karşılık vurgusu dikkat çekti TCMB toplantı özetlerinde zorunlu karşılıklara ilişkin vurgular dikkat çekti. Özetlerde yakın dönemde kredi ve mevduat faizlerinde bir miktar düşüş gözlendiği, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artırmak için Türk lirası zorunlu karşılıklarda artış yapılması ihtiyacı olduğu belirtildi. Bu konuda özetlerde şu ifadeler yer aldı: “Para politikası duruşunun para piyasalarına yansımaları mercek altına alınmıştır. Yakın dönemde kredi ve mevduat faizlerinde bir miktar düşüş gözlenmiştir. Kurul, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artırmak için Türk lirası zorunlu karşılıklarda artış yapılması ihtiyacı olduğunu belirtmiştir. Yine aynı amaçla, zorunlu karşılıkların döviz ve altın cinsinden tesis edilmesine imkân veren Rezerv Opsiyonu Mekanizması dâhilindeki oranların aşağı çekilmesi hususu tartışılmıştır. Kurul, parasal duruşun belirlenmesinde kullanılan yegâne aracın politika faiz oranı olduğunu, zorunlu karşılık oranlarının ise politika faiziyle belirlenen parasal duruşun mevduat, kredi ve diğer para piyasalarına aktarımını etkileyen bir araç olduğunu vurgulamıştır.”

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER