A3 Haber

TTB’den “test sayısı düştü, vaka sayısı arttı” açıklaması: “Yüzde elli vaka artışı varken normalleşme cinayet demek”

TTB’den “test sayısı düştü, vaka sayısı arttı” açıklaması: “Yüzde elli vaka artışı varken normalleşme cinayet demek”

TTB’den “test sayısı düştü, vaka sayısı arttı” açıklaması: “Yüzde elli vaka artışı varken normalleşme cinayet demek”
Şubat 26
18:40 2021

TTB, Aile Hekimliği Pandemi Anketi sonuçları açıkladı. Düzenlenen basın toplantısında test sayılarının son bir ayda yüzde 28 oranında düştüğü ve vaka sayısının da kısa sürede yüzde 50’lik artışla 6 bin 500’ten 9 bin 500’e yükseldiğini vurgulandı. Covid-19 test sayılarının artması gerektiğini ifade eden hekimler, “Yüzde ellilik vaka artışı varken bu şartlarda yeniden bir açılma, normalleşme cinayet demek” ifadelerini kullandı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Aile Hekimliği Pandemi Anketi Şubat 2021” sonuçlarını bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu. Basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB Merkez Konseyi II. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, TTB Genel Sekreteri Prof. Vedat Bulut, TTB Merkez Konseyi üyeleri Dr. Kazım Doğan Eroğulları ve Dr. Alican Bahadır ile TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, Kol Sekreteri Dr. Sibel Uyan ve kol üyesi aile hekimleri katıldı.

Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sağlık Bakanlığı’nın şeffaflıktan yoksun yaklaşımı nedeniyle sahadan veri almak zorlaşmışken “Aile Hekimliği Pandemi Anketi”nin bu ihtiyacı gideren önemli bir çalışma olduğunu belirtti. Test sayılarının son bir ayda yüzde 28 oranında düştüğüne, buna karşın vaka sayısının giderek arttığına dikkat çeken Korur Fincancı, bu koşullarda bir açılma tartışmasının yürütülemeyeceğini dile getirdi.

Dr. Ali İhsan Ökten yeni vaka sayısının kısa sürede yüzde 50’lik artışla 6 bin 500’ten 9 bin 500’e yükseldiğini ve test sayısının da düştüğünü vurguladı.

Aşı tedariği plansız 

“Aile Hekimliği Pandemi Anketi Şubat 2021” sonuçlarını ise Dr. Emrah Kırımlı paylaştı. Ankette şu sonuçlar dikkati çekti:

  • Aile hekimi başına düşen Covid-19 hasta sayısı ortalaması 2,93’e, izlemde olan hasta sayısı ortalaması 6,06’ya düştü. Fakat bu, sonbahardaki deneyimlerinden de hareketle tedbirlerin esnetilebileceği bir düşüş anlamına gelmemeli.
  • Aile hekimlerinin yüzde 59’u vakaları ve temaslıları izlem sayısının düştüğünü söylerken, yüzde 30’u artış bildirdi.
  • Aile hekimleri aşılama sırasında karşılaştıkları bazı sorunları şöyle sıraladı: Aşı tedariğinin çok plansız olması ve bazı hastaların ikinci doz aşı için gelip geri dönmek zorunda kalması, aşı randevu sisteminin çok sorunlu olması ve bazen aynı saat içinde 10 randevu dahi verilebilmesi, bazı hastaların nasıl randevu alacağını bilememesi, randevu alma odalarına da ihtiyaç duyulması, aile sağlığı merkezlerinde riskin artması, aile hekimlerinin iş yükünün artması fakat ek ödemelerini alamaması, basında yeterli açıklama ve bilgilendirme yapılmaması.
  • Aralık ve ocak ayında aile sağlığı merkezlerinde Covid-19 geçiren sağlık çalışanı oranı yüzde 68 iken bu oran şubat ayında yüzde 75’e yükseldi.
  • Aile hekimlerinin çoğunluğu cerrahi maske, N95/FFP maske, eldiven, siperlik ve yüzey temizleyici gibi koruyucu ekipman destekleri için “yetersiz” veya “çok yetersiz” yanıtı verdi.

“Yüzde elli vaka artışı varken normalleşme cinayet demek”

Yeniden açılma veya normalleşmeye geçme sürecinin iktidar tarafından gündeme getirildiğini belirten TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yeni vaka sayısı çok kısa süre önce 6 bin 500’e kadar inmişti. Şu an 9 bin 500 civarında. Bu nereden bakarsak yüzde ellilik bir artış demek. Yani salgın bitmedi, devam ediyor. Yüzde ellilik vaka artışı varken bu şartlarda yeniden bir açılma, normalleşme cinayet demek. Test sayımız oldukça düştü. Hafta sonları 200 binlerde olan yüksek oranlar 100 binlere kadar düştü. Test sayısını arttırmak lazım. Test sayısının arttığı zaman vaka sayısının da arttığını göreceğiz. Normalleşmeye geçmenin çok erken olduğunu dile getirmemiz gerekir.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER