A3 Haber

Müzik-Sen Genel Başkanı Koçyiğit: Bu sektör sahipsiz, kişiliksiz, kimliksiz kalmış durumda

Müzik-Sen Genel Başkanı Koçyiğit: Bu sektör sahipsiz, kişiliksiz, kimliksiz kalmış durumda

Müzik-Sen Genel Başkanı Koçyiğit: Bu sektör sahipsiz, kişiliksiz, kimliksiz kalmış durumda
Mart 03
14:23 2021

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bu haftaki grup konuşmasında da kürsüyü pandemide işsizlikle mücadele eden sanatçıları temsilen Müzik-Sen Genel Başkanı İpek Koçyiğit’e bıraktı. Koçyiğit, “Bu sektör; sahipsiz, kimliksiz ve kişiliksiz kalmış durumda” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin TBMM grup konuşmasında müzisyenlerin sorunlarını gündeme getirerek, Müzik-Sen Genel Başkanı Koçyiğit’e konuşması için söz verdi. Müzisyenlerin nitelikli meslek işçileri olduğunu belirten Koçyiğit, “Kamuda çalışan sanatçılarımıza sağlandığı şekilde, özel sektörde çalışan sanatçılarımıza da yıpranma ve erken emeklilik hakkıyla beraber bir emeklilik yasasını istiyoruz” diye konuştu.

“450 binden fazla müzisyen güvencesiz çalışıyor” 

Müzisyenlerin en büyük sorunlarının güvencesiz çalıştırılmak olduğunun altını çizen Koçyiğit, şunları söyledi:

  • Bizlerin, son zamanlarda yaşadığı en büyük temel sorun sosyal güvencesiz çalışmamız. Şu an elimizde sivil toplum örgütleri bünyesinde bulunan kayıtlara göre, 450 binin üzerinde sayı var. Ve bu sayı normalin dışında, ailesini de kattığımız zaman iki katına ulaşıyor. Ve bu sektör; sahipsiz, kimliksiz ve kişiliksiz kalmış durumda. Başta siyasetin konuyu ekonomik, toplumsal ve sanatsal bileşenlerin tümü ile değerlendirerek sahiplenmesi gerekiyor. Anılan çalışmaların palyatif önlemler olması çok anlamsız. ‘Müzik susmasın’ projesinde, sendika olarak biz de bu görevi yerine getirmeye çalıştık. Fakat bu kapsamda sayının 450 bini ve aileleri ile beraber iki milyonu bulduğunu düşünürsek, bu sayının ne kadar yetersiz ve yersiz olduğunu düşünüyorum.

“Müzisyenler için erken emeklilik yasası” 

  • Yıpranma ve erken emeklilik hakkıyla beraber emeklilik yasası çıkarılmalı. En azından Kültür Bakanlığı’nın bu anlamda iyi niyetli olabileceğini düşünerekten, kayıt altına alınması gereken, bir sayının da varlığından haberdar olunduğunu düşünmeye çalışıyorum. En büyük sorunumuz kayıt dışı çalışma, bu sorunun çözülmesi bizler için en önemli sorun. Bu dört ay boyunca dağıtılan 1000’er liralık yardımlar bizler için çözüm değil. Nitekim bizler nitelikli meslek işçileriyiz. Bizlerin mesleki giderleri de fazla. Kamuda çalışan sanatçılarımıza sağlandığı şekilde, özel sektörde çalışan sanatçılarımıza da yıpranma ve erken emeklilik hakkıyla beraber bir emeklilik yasasının günümüzde ortaya çıkmasını istiyoruz.” (ANKA)

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER