A3 Haber

Araştırma: Pandemide her 10 aileden üçünde en az bir kişi işsiz kaldı

Araştırma: Pandemide her 10 aileden üçünde en az bir kişi işsiz kaldı

Araştırma: Pandemide her 10 aileden üçünde en az bir kişi işsiz kaldı
Mart 04
12:58 2021

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın kadın üyelerle yaptığı araştırmaya göre her 10 aileden üçünde en az bir kişi işsiz kaldı.

Genel-İş Sendikası, 21-29 Ocak 2021 tarihleri arasında 2 bin 50 kadın üyesiyle yapılan anketin sonucunu açıkladı. Ankete göre karantina sürecinde her 10 aileden 3’ünde en az bir kişi işsiz kaldı. Kadınların yüzde 29’u evinde en az bir kişinin işsiz kaldığını açıkladı.

Kadın işçilerin yüzde 70’inin salgın sürecinde çalışma biçimi değişti, yüzde 50’si dönüşümlü olarak işe gitti. Kadın işçilerin yüzde 38’inin geliri düşerken, anket raporunda bu durum “Ücret eşitsizliği derinleşti” diye yorumladı. Anketin ortaya koyduğu sonuçlar şöyle:

Kadın işçilerin ortalama ücret düzeyi düşüktür. Araştırma kapsamında kadın işçilerin yüzde 58’inin ortalama ücret düzeyinin asgari ücret ile 3 bin 500 TL arasında olduğu görülmüştür. Yüzde 24’ünün geliri 3 bin 500- 4 bin TL arasında, yüzde 11’inin geliri 4 bin-5 bin TL arasında, yüzde 4’ünün geliri 5 bin-6 bin TL ve yüzde 3’ünün geliri ise 6 bin TL ve üzerindedir. Eylül 2020’de açıklanan Covid-19 salgınının DİSK/Genel-İş üyeleri üzerindeki etkileri araştırmasında da Genel-İş üyelerinin yüzde 60’ının ortalama net ücret düzeyinin asgari ücret ile 3 bin 500 TL arasında olduğu görülmüştür.

Kadınların yüzde 10’u koronavirüse yakalandı

Kadınlara işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden önlemler de soruldu. Araştırmaya katılan kadın işçilerden yüzde 10’u kendisinin koronavirüse yakalandığını, yüzde 66’sı ise çalışma arkadaşı veya arkadaşlarının koronavirüse yakalandığını bildirdi. “Koronavirüs sürecinde işyeriniz ile yaşadığınız en önemli sorun nedir” sorusu yöneltilen kadınların, yüzde 28,3’ü salgın döneminde “İşçi sağlığı için alınması gereken önlemlerin yetersiz kalması” yanıtını verdi.

Kadınların yüzde 18,1’i işyerindeki yoğunluğunun arttığını bildirirken, anket raporunda bu duruma ilişkin şu not düşüldü:

Ev içi sorumluluklar ile birlikte dönüşümlü, uzaktan çalışma, ücretsiz izne çıkarma ya da kısa çalışma gibi düzenlemeler, salgın sürecinde kadın işçilerin iş yoğunluğunu artırmıştır. Üçüncü sorun gelirlerinin düşmesi, dördüncü sorun ev içi sorumlulukların artması, beşinci sorun çalışma düzeninin değişmesi, altıncı sorun kısa çalışma ödeneğine başvurulması ve sonuncu olarak da işsizlik tehdidi belirtmişlerdir. En düşük olarak işsizlik tehdidinin görülmesi, işsizliğin bu kadar yüksek olduğu bir süreçte hem işkolumuzun özelliklerinden hem de sendikalı oldukları için görece güvenceli çalışmalarından kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Kadın işçilerin yüzde 60’ı kendi sağlığı ve sevdiklerinin sağlığı için korku ve endişe duyduğunu, yüzde 15,5’i sosyal çevresinden kopmuş hissettiğini, yüzde 12’si ise umutsuz hissettiğini açıkladı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER