A3 Haber

Osman Kavala’dan Avrupa Konseyi’ne mektup

Osman Kavala’dan Avrupa Konseyi’ne mektup

Osman Kavala’dan Avrupa Konseyi’ne mektup
Mart 06
00:29 2021

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin gelecek haftaki toplantısı öncesi Kavala, Komite’ye mektup göndererek, serbest bırakılması için gerekli adımları atacağına inandığını kaydetti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanışının denetimi kapsamında gelecek hafta Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş dosyaları ele alacak. Strasbourg’da 9-11 Mart tarihleri arasında düzenlenecek toplantılar öncesi Kavala ve Demirtaş’ın avukatları, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve AKP hükümeti arasında yoğun yazışma süreci başladı.

Osman Kavala toplantı öncesi Bakanlar Komitesi’ne mektup göndererek, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 29 Aralık 2020 tarihinde hakkında açıkladığı karar ve İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nin Gezi davası sanıkları hakkındaki beraat hükümlerinin bozulmasına ilişkin 22 Ocak 2021 tarihli kararını hatırlattı.

Dw Türkçe’nin haberine göre, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nin 5 Şubat’ta düzenlenen bir duruşmada, hakkındaki dava dosyasını Gezi davası dosyasıyla birleştirme kararı verdiğini belirten Kavala, bu davaların birleştirilmesinin “yıllar sürecek siyasal amaçlı yeni bir davanın önünü açacağı” görüşünü dile getirdi. Yeni Yargı Reformu Paketi’ndeki “olası iyileştirmelerin siyasi davalardaki yasadışı uygulamaların ortadan kaldırılmasında etkin rol oynayacağı konusunda umutlu olmadığını” da ifade eden Kavala, “yasadışı tutukluluk halinin sona erdirilmesi için Bakanlar Komitesi’nin gerekli adımları atacağına inandığını” kaydetti.

Kavala’nın avukatları ise Bakanlar Komitesine gönderdikleri mektupta, Kavala’nın geçici tutukluluğunun 3 yıl 8 aylık bir süreyi aştığını, bu durumun “bariz ve ciddi bir insan hakkı ihlali” olduğunu kaydetti. AİHM’in Osman Kavala kararını uygulanmamasını “Türkiye’nin demokrasi ve hukuk devleti probleminin bir parçası” olarak değerlendiren avukatlar, kararın uygulatılması için Bakanlar Komitesi’ni gerekli adımları atmaya çağırdı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER