Site icon A3 Haber

Doktorlardan tepki: Bakanlık kürtaj yapılmaması için baskı uyguluyor

Kürtaj 10 haftalık gebeliğe kadar yasal olmasına rağmen, kadınlar halen kürtaj hakkına erişemiyor. TTB Kadın Sağlığı Kolu’ndan Deniz Erdoğdu, Sağlık Bakanlığı ve il sağlık müdürlüklerinin kürtaj yapılmaması konusunda doktorlara baskı uyguladığını savunarak, “Hekimler de korkuyorlar. Kadınlar, özel klinikleri tercih ediyorlar, yüksek ücretler çıkınca merdiven altı yerlerde çok sağlıksız, riskli işlemler yapılıyor” dedi.

Kürtaj, 10 haftalık gebeliğe kadar yasal olan bir sağlık hakkı, ancak kadınlar bu hakka çeşitli nedenlerle kolayca ulaşamıyor, evli olan kadınlardan ise eşlerinden izin kağıdı getirmeleri isteniyor. ANKA Haber Ajansı’nın konuştuğu Türk Tabipleri Birliği (TTB) Denetleme Kurulu ve Kadın Sağlığı Kolu üyesi Deniz Erdoğdu ile Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Uğurlu, kamu kurumlarında ücretsiz olarak sunulan doğum kontrolü hizmetinin ücretli hale getirilmesini ve kürtaj hakkının engellenmeye çalışılmasını değerlendirdi. Uğurlu, “Tüm Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın bunu açıkça söylemeden ‘de facto’ olarak yapmaya çalıştığı durum söz konusu” diyerek şöyle konuştu:

“Hem kamu hem özel hastanelerde kürtaj oranları düştü”

“Kürtaj cinayet değildir”

“Sağlıkta dönüşüm projesinden önce ücretsizdi”

Erdoğdu, bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılan rahim içi araç olan spiral ile ilgili, “Spiralin takmanın puanı düşük, çıkarmanın puanı yüksek. Bunların sonucunda doktorların mesleki faaliyetleri etkileniyor” dedi.

“Kürtaj sayıları düşmedi, merdiven altı ve gizlenenler var”

Erdoğdu, kürtaj oranlarının düşmesini ise şöyle yorumladı:

“Merdiven altı yerlerde riskli işlemler yapılıyor”

Erdoğdu, kamu hastanelerinde kürtaj olamayan kadınların özel klinikleri tercih ettiğini, ancak yüksek ücretlerden dolayı merdiven altı kliniklere yöneldiklerini belirterek şöyle konuştu:

Exit mobile version