A3 Haber

Gazeteciler Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel’e hapis cezası

Gazeteciler Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel’e hapis cezası

Gazeteciler Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel’e hapis cezası
Mart 08
12:50 2021

Gazeteciler Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel hakkında “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin ve ifşa” iddiasıyla yargılandığı davada mahkumiyet kararı çıktı. Mahkeme; astsubay Erdal Baran’a yasak bilgileri temin ederek açıklama suçundan 7,5 yıl hapis cezası verdi. Gazeteci Yıldız’a toplam 3 yıl 7 ay 10 gün hapis cezası veren mahkeme, yasak bilgiyi “temin” suçundan beraat ettirdiği gazeteci Dükel’i bu bilgiyi açıklamaktan 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırdı.

Gazeteciler Müyesser Yıldız, İsmail Dükel ve astsubay Erdal Baran hakkında Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin ve ifşa’ iddiasıyla görülen davanın bugün yapılan 4. duruşmasından karar çıktı.

Duruşmada sanıklara son sözleri sorulurken; Baran, hükmün açıklanması geriye bırakılmasını isterken, gazeteciler Yıldız ve Dükel ise bu haktan yararlanmak istemediklerini söyledi.

“Biz kadınlar öldürülsek de tutuklansak da Türkiye aydınlığa çıkacak”

Yıldız, “Son söz kalmadı, hukuken söylenecek her şey söylendi. Biz kadınlar öldürülsek de tutuklansak da kadınlar gücüyle Türkiye aydınlığa çıkacak” dedi. Dükel de son söz olarak beraatını talep etti.

Daha sonra yargılamayı bitiren mahkeme oy birliğiyle aldığı kararını açıkladı. Mahkeme, Astsubay Baran’a yasak bilgileri temin suçundan 2,5 yıl, bu bilgileri açıklama suçundan 5 yıl olmak üzere toplamda 7,5 yıl hapis cezası verdi.

Gazeteci Yıldız’a yasak bilgiyi temin suçundan 1 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası vererek bu cezayı erteleyen mahkeme, yasak bilgiyi açıkladığı gerekçesi ile de Yıldız’a ayrıca 2,5 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, Yıldız için 1 yıl 1 ay 10 günlük denetim kararı verirken, yurt dışına çıkış yasağı da getirdi.

Gazeteci Dükel ise yasak bilgiyi temin suçundan beraat ederken, bu bilgiyi açıklama suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Dükel için daha önce aldığı yurt dışı yasak yasağın ise kaldırdı.

Tutuklu sanık Baran tahliye edilirken, Yıldız’ın yurt dışına çıkış yasağının devamına karar verildi.

Ne olmuştu?

Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel 8 Haziran 2020’de ‘askeri casusluk’ suçlamasıyla evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. Üç günlük gözaltının ardından Dükel serbest bırakıldı, Yıldız ise tutuklanarak Sincan Cezaevi’ne konuldu. Yıldız ile birlikte haber kaynağı Erdal Baran da tutuklandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede gazeteciler Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel ile Erdal Baran’ın “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasıyla 17.5 yıla kadar hapisleri talep edildi. 9 Kasım 2020’de görülen ilk duruşmada Yıldız, yurtdışına çıkış yasağı konularak tahliye edildi. Mahkeme ayrıca sanıklar hakkında TCK’nin 327. maddesinde düzenlenen ‘devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek’ suçlamasıyla Ankara Başsavcılığı’na bildirimde bulunulmasına karar verdi.

Davanın ikinci duruşmasında, gazeteciler hakkında “zincirleme şekilde devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek” suçu uyarınca hazırlanan ikinci iddianame dava dosyasıyla birleştirilmişti.

Davanın üçüncü duruşmasında, üç ismin de Türk Ceza Kanunu’nun 327’nci ve 329’uncu maddelerinde düzenlenen suçlamaların zincirleme bir şekilde ihlal edildiğini öne sürerek, 41 yıla kadar hapislerini istemişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER