A3 Haber

AKP’li bakan Varank: Türkiye’den beyin göçü yok, biz birçok insanımızı yurtdışına gitmesi için teşvik ediyoruz

AKP’li bakan Varank: Türkiye’den beyin göçü yok, biz birçok insanımızı yurtdışına gitmesi için teşvik ediyoruz

AKP’li bakan Varank: Türkiye’den beyin göçü yok, biz birçok insanımızı yurtdışına gitmesi için teşvik ediyoruz
Mart 11
12:15 2021

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Yurtdışındaki bilim insanlarının Türkiye’ye ilgisi her geçen gün artıyor. Bu manada artık Türkiye’ye tersine beyin göçü var diyebiliriz” dedi. Varank, “Biz, birçok insanımızı yurtdışına gitmesi için teşvik ediyoruz” diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Sputnik’e konuşan Varank, kendisine sorulan “Son yıllarda Türkiye’den özellikle Avrupa ülkelerine doğru bir beyin göçü olduğu belirtiliyor ve bu göçün ‘engellenemediği’ eleştirileri yapılıyor” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Bu soru iç kamuoyunda da çok sıklıkla soruluyor. Türkiye’den eğitim amacıyla ya da farklı nedenlerle yurtdışına gitmiş herkesi beyin göçü olarak algılamamak gerekiyor. Biz, birçok insanımızı yurtdışına gitmesi için teşvik ediyoruz. Gitsinler, orada eğitim alsınlar, eğitimlerini tamamlasınlar, çalışabiliyorlarsa önemli projelerde çalışsınlar ama ülkelerine bir katkıları olabiliyorsa bu katkıyı vermekten de çekinmesinler. Dolayısıyla ‘Türkiye’de çok yaygın bir beyin göçü var’ demeyi çok doğru bulmuyorum. Hem Doğu ile hem de Batı ile irtibatlarımız var. Dolayısıyla eğer bir Türk bilim insanı yurt dışına gitmek istiyorsa, projelerde çalışmak, Türkiye’de olmayan bir teknoloji alanında faaliyetlerini yürütmek, kendini yetiştirmek istiyorsa bilakis biz bunu destekliyoruz ama Türkiye’nin ihtiyacı olan nitelikli insan kaynağını Türkiye’ye kazandırmak için de çok yoğun faaliyetler gerçekleştiriyoruz.”

“Tersine beyin göçü var diyebiliriz”

Türkiye’ye yabancı araştırmacıları getirdiklerini öne süren Varan şöyle konuştu:

“Araştırmacılarımıza bir fon veriyoruz. Böylece faaliyetlerini Türkiye’de yürütebiliyorlar. Ayrıca yine verdiğimiz fonlarla en az beş doktora öğrencisi yetiştiriyorlar. Bu program çerçevesinde Türkiye’ye gelip çalışmak isteyen bilim insanlarımız var. İlk program çağrısı sonrası 127 araştırmacıyı Türkiye’ye çekmeyi başardık. Bunlar sadece Türk vatandaşı olan insanlar da değil. Başka ülkelerin vatandaşları da bu programa başvurdular. Geldiler, faaliyetlerini sürdürüyorlar. Yurtdışındaki bilim insanlarının Türkiye’ye ilgisi her geçen gün artıyor. Bu manada artık Türkiye’ye tersine beyin göçü var diyebiliriz.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER