A3 Haber

Birleşmiş Milletler’den kıtlığın eşiğindeki Yemen için barış çağrısı

Birleşmiş Milletler’den kıtlığın eşiğindeki Yemen için barış çağrısı

Birleşmiş Milletler’den kıtlığın eşiğindeki Yemen için barış çağrısı
Mart 11
00:05 2021

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü David Beasley, Suudi Arabistan’ın askeri müdahalede bulunduğu Yemen için acil barış çağrısı yaparken aç ve savunmasız ailelere yardım etmek amacıyla mali kaynağa ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletlerin (BM) Roma merkezli kuruluşu Dünya Gıda Programından (WFP) yapılan açıklamaya göre, İcra Direktörü David Beasley, 2015 yılının marta ayından beri Suudi Arabistan’ın askeri müdahalede bulunduğu Yemen’e 2 günlük ziyarette bulundu.

Beasley, ziyaret kapsamında başkentte bir hastanede incelemelerde bulunarak, yetersiz beslenmenin Yemen’deki çocuklar üzerindeki yıkıcı etkisine ilk elden tanık oldu.

Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı, petrol sevkiyatı açısından dünyanın en büyük limanlarından Ras Tanura Limanı ve Saudi Aramco tesislerine saldırılar düzenlendiğini bildirdi.

Yemen için acil barış çağrısı yapan Beasley, savunmasız ve aç ailelere yardım etmek için mali kaynak ihtiyacı olduğuna dikkati çekti.

Beasley, “Yemen’deki insanların yarısından fazlası akut gıda kıtlığıyla mücadele ederken milyonlarcası da açlığın eşiğinde. Bunlar sadece birer sayı değil, insan. Bu gerçekten içler acısı. Yemen’de kıtlık benzeri koşullar ortaya çıkıyor ve çözüm basit. Buna yönelik bir aşımız var ve buna gıda deniyor. Hayat kurtarmak için ihtiyacımız olan şey mali kaynak” ifadelerini kullandı.

Gıda yardımının hayat kurtardığını vurgulayan Beasley, şunları kaydetti:

“Ancak, bu Yemen’de krizlere yol açan sorunları ve gıda güvensizliğinin altında yatan etkenleri çözmüyor. Ekonomiyi yeniden canlandırmak, para biriminde istikrar olması, temel malların ve yakıtın Yemen limanlarına serbest erişimi, kamuda maaşların ödenmesi, insanların gıda satın alınmasının sağlanması ve yaşamlarını inşa etmesi kalıcı çözümle mümkün olabilir.”

Yemen’de 5 yaşın altındaki çocukların yarısı (2.3 milyon) bu yıl akut yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kalacak. Yaklaşık 400 bin çocuk da ciddi yetersiz beslenme, hatta tedavi görmezse hayatını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Beasley, yarın BM Güvenlik Konseyi’nde Yemen gündemiyle yapılacak toplantıya katılacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER