A3 Haber

AB’den Polonya’nın ayrımcılıklarına karşı “LGBT+ özgürlük bölgesi” kararı

AB’den Polonya’nın ayrımcılıklarına karşı “LGBT+ özgürlük bölgesi” kararı

AB’den Polonya’nın ayrımcılıklarına karşı “LGBT+ özgürlük bölgesi” kararı
Mart 12
14:14 2021

Avrupa Birliği üyesi Polonya’da 100 kadar belediyenin kendisini “LGBT’siz bölge” ilan etmesi üzerine Avrupa Parlamentosu AB”yi “LGBT+ özgürlük bölgesi” ilan eden bir karar aldı.

Avrupa Birliği üyesi Polonya ve Macaristan’daki LGBT+ karşıtı ayrımcılıklara Avrupa Birliği’nden yanıt geldi.

Sağcı hükümetin iktidarda olduğu Polonya’da 100 kadar belediyenin “LGBT’siz bölge” ilan edilmesi üzerine Avrupa Parlamentosu tüm Avrupa Birliği’ni “LGBT+ özgürlük bölgesi “ilan etme kararı aldı.

AB içerisinde LGBT’lere ayrım kabul edilmeyecek

AP’deki 141 hayır ve 46 çekimser oya karşı 492 oyla alınan kararda ‘AB sınırları içerisinde LGBT+ bireylere yönelik her türlü nefret ve ayrımcılığın, AB Temel Haklar Şartı ile temel insan hakları sözleşmelerine aykırı olduğu’ belirtildi.

Kararda, Polonya İnsan Hakları Kamu Baş Denetçisi’nin (Ombudsman) ‘LGBT+ ideolojisinden arındırılmış ilan edilen bazı bölge, ilçe ve belediyeler hakkında 9 şikayette bulunduğu, Polonya’daki idari mahkemelerin en az dördünün anayasaya aykırı olduğuna karar verdiği, Macaristan’daki yasal düzenlemelerin de LGBT+ bireylerin temel haklarını engellediği, anayasa değişikliğiyle evli olmayan çiftlerin evlat edinme hakkından mahrum bırakıldığını sıralandı.

“Kendin olmak ideoloji değil, kimliğindir”

Kararda AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu’na ‘cinsel azınlıkların temel haklarını güvenceye almak için elindeki tüm araçları kullanması’ çağrısı yapıldı. Bu kapsamda ihlal davası açılması, AB mali kaynaklarının dondurulması ve AB Sözleşmesi’nin 7. maddesi uyarınca cezai süreç başlatılması gibi önlemlere başvurulması istenildi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AP’deki oylama öncesi, “Kendin olmak ideoloji değildir. Kimliğindir. Onu kimse senden alamaz. AB evindir. AB, LGBTİQ özgürlük bölgesidir” diye tweetledi.

Von der Leyen, AP Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Polonya ve Macaristan tarafından kullanılan ‘LGBT+ ideolojisi’ ifadesine “Kendiniz olmak bir ideoloji değildir. Bu senin kimliğin, kimse onu asla elinden alamaz” tepki gösterdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER