A3 Haber

Yargıtay’dan “kiracı eskime ve bozulmadan sorumlu tutulamaz” kararı

Yargıtay’dan “kiracı eskime ve bozulmadan sorumlu tutulamaz” kararı

Yargıtay’dan “kiracı eskime ve bozulmadan sorumlu tutulamaz” kararı
Mart 12
11:04 2021

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi kiracıların oturdukları evde yaşanan eskime ve bozulmadan sorumlu tutulamayacağına karar verdi.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tarafından alınan kararla kiracıların oturdukları mülkteki eskime ve bozulmalardan sorumlu olmadıkları hükmü verildi.

Yargıtay’ın 14 yıl kullanılan bir mülkle ilgili verdiği kararda şu ifadeler kullanıldı:

“Yapılan hesaplama sonucunda 14 yıllık yıpranma payının da yüzde 17 oranında olacağı belirtilerek neticeye ulaşıldığı anlaşılmaktadır. Kiracı sözleşmeye uygun olağan kullanma dolayısıyla oluşan eskime ve bozulmalardan sorumlu olmayıp münhasıran kötü kullanım nedeniyle oluşan zarar ve hasardan sorumludur. Davalının kiralananı kullandığı süre ve kullanma amacı gözetildiğinde olağan kullanımdan kaynaklanan yıpranma ve eskimelerin olacağı kuşkusuzdur. O halde mahkemece alınacak bilirkişi raporu ile hor kullanım nedeniyle oluşan zarar ve hasar belirlenirken her bir kira sözleşmesi ve kiralananın cinsi ve durumu ayrı ayrı değerlendirilerek yine her bir kiralananın kullanım süresi her bir kira sözleşmesine göre ayrı ayrı hesaplanarak kullanım süresi ile orantılı olarak yıpranma payının hesap edilip alacaktan düşülmesi gerekir. Mahkemece gerçek zararın belirtilen şekilde tespit edilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken kira sözleşmelerinin yıl ortalamasının alınması suretiyle hatalı hesaplama yapılan bilirkişi raporuna dayalı olarak yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş bozmayı gerektirmiştir. Mahkeme hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER