A3 Haber

Middle East Monitor: Mısır, Türkiye ile görüşmeleri sürdürmek için 10 şart öne sürdü

Middle East Monitor: Mısır, Türkiye ile görüşmeleri sürdürmek için 10 şart öne sürdü

Middle East Monitor: Mısır, Türkiye ile görüşmeleri sürdürmek için 10 şart öne sürdü
Mart 15
12:57 2021

Orta Doğu haberlerine odaklanan basın izleme kuruluşu Middle East Monitor, Mısır rejimini destekleyen Al Watan gazetesi baş editörünün analizini aktardı. Al Watan baş editörü Ahmed Elkhateeb, Türkiye’nin görüşmeleri sürdürme önerisini karşısında Mısır’ın öne sürdüğü koşullar olduğunu yazdı. Elkhateeb, Mısır’ın 10 koşulunu kaleme aldı. Söz konusu yazıyı Ayşen Tekşen Türkçeleştirdi.

A3 Haber Merkezi | Katar’ın Mısır’la normalleşme adımları sonrasında, Türkiye de Mısır ve Suudi Arabistan’la normalleşme adımı atmıştı. Uluslararası basın izleme kuruluşu Middle East Monitor (MEMO), Mısır rejimi yanlısı Al Watan gazetesinin baş editörü Ahmed Elkhateeb’in kaleme aldığı bir yazıyı yayımladı. Yazıda, Mısır’ın öne sürdüğü 10 koşul yer aldı.

Middle East Monitor’un aktardığı bilgi şöyle: 

Mısır rejimini destekleyen Al Watan gazetesi baş editörü, Kahire’nin Ankara ile “görüşmeleri sürdürmesi” için Türkiye’nin yerine getirmesi gereken 10 koşulu yazdı.

Ahmed Elkhateeb, Mısır’la diplomatik anlaşmazlığı sonlandırmak için Türk yetkililerinin bir dizi görüşme önerisinin ardından Kahire’nin öne sürdüğü koşulları bildirdi.

Bu koşullar:

1) İki taraf arasında uluslararası hukuk kurallarına uymayan deniz sınırı olamaz. Türkiye’nin uluslararası deniz hukukuna uymayı taahhüt etmesi gerekmektedir. Ankara şimdiye kadar bu yasayı imzalamayı veya tanımayı reddetti.

2) Kahire, Türk tarafının genel kurallara uyduğundan emin olana kadar siyasi iletişim olmayacaktır. Mısır terörizme destek veren devletlerle siyasi iletişim kurmadığı için iletişim yalnızca güvenlik seviyesinde kalacaktır.

3) Türkler Avrupalı müttefiklerle ve özellikle Rum ve Kıbrıslı taraflarla kapsamlı bir anlaşma yapmadığı sürece Doğu Akdeniz’de Mısır-Türk anlaşması olmayacaktır.

4) Türkiye’nin Libya’dan siyasi, askeri ve güvenlik açısından ayrılması; Libya dosyasını tamamen kapatılması ve Libya topraklarına getirdiği çeteleri geri çekme sözü verilmesi.

5) Türk askerlerinin Suriye’nin kuzeyinden çekilmesi için bir takvim ortaya konması ve Irak hükümeti ile Irak topraklarına asla müdahale etmeme sözü veren bağlayıcı bir anlaşma imzalanması.

6) Müzakereler Suudi ve BAE taraflarını da kapsayacak ve Türkiye’nin son yıllarda Körfez ülkelerine karşı işlediği suçlar için özür dilemesi gerekecektir. Ayrıca, Ankara, Arap devletlerinin içişlerine karışmayacağına ve Arap ulusal güvenliğinin sınırlarına uyacağına dair söz vermedikçe, Kahire Türkiye ile herhangi bir anlaşma yapmayacaktır.

7) Özellikle Mısır’a ve genel olarak Körfez ülkelerine saldıran tüm Müslüman Kardeşler medya yayınlarının durdurulması. Türkiye ayrıca, Müslüman Kardeşler’in topraklarında herhangi bir siyasi faaliyete girmesini yasaklayacaktır.

8) Türkiye Interpol’ün arama listesinde olan ve Türkiye topraklarında bulunanlarla ilgili işlem yapmasının önünü açacak ve Avrupalı yetkililerin özel olarak onlarla ilgili işlem yapmasını engellemeyecektir (kahire bunların iadesini istemiyor ve böyle bir niyeti yok). Ankara’nın, Mısır tarafını rahatlatmak için onları toplu halde Mısır’a teslim etmeyi teklif ettiği unutulmamalı.

9) Mısırlı güvenlik yetkilileri, Türk rejiminin davranışını izleyecek ve önümüzdeki dönemde bu koşullara ne ölçüde uyduğunu kontrol edecek. Ve başka herhangi bir iletişime girmeden önce, Dışişleri Bakanlığı tarafından Mısır siyasi liderliğine bununla ilgili bir rapor sunulacak.

10) Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs, Akdeniz’de deniz sınırlarını belirleme ve yukarıda belirtilen koşullar üzerinde anlaşmaya varmadan, Türkiye Doğu Akdeniz Forumu’na katılmaya davet edilmeyecektir.  (Çeviri: Ayşen Tekşen) 

İlgili Haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER