A3 Haber

Boğaziçili öğrenciler hakim karşısında: “Üniversite öğrencilerinin iradesi saraylara sığmaz”

Boğaziçili öğrenciler hakim karşısında: “Üniversite öğrencilerinin iradesi saraylara sığmaz”

Boğaziçili öğrenciler hakim karşısında: “Üniversite öğrencilerinin iradesi saraylara sığmaz”
Mart 17
15:53 2021

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne AKP’li Melih Bulu’nun atanmasını protesto eden öğrencilerin kampüste açtıkları sergide Kabe figürlü resmin yere sergilmesi nedeniyle haklarında dava açılan ikisi ev hapsinde, ikisi tutuklu yedi öğrenci hakim karşısına çıktı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile birlikte CHP ve HDP’li bazı milletvekillerinin de izlediği dava öncesi, bir grup öğrencinin adliye önünde gösteri yapması ise engellendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne AKP’li Melih Bulu’nun atanmasını protesto eden öğrencilerin açtıkları sergiye gönderilen eserler arasında bulunan Kabe figürlü resmin yere serilmesi dolayısıyla 7 öğrenci gözaltına alınmış daha sonra 2’sine ev hapsi uygulanırken, 5’i de serbest bırakılmıştı. Öğrenciler hakkında “Halkı ki ve nefrete teşvik” etmek suçlamasıyla 3 yıla kadar hapis istenilen davanın ilk duruşması Çağlayan Adliyesi’nde başladı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile birlikte CHP ve HDP’li bazı milletvekillerinin de izlediği dava öncesi, bir grup öğrencinin adliye önünde gösteri yapması ise engellendi. Polis, engelleme sırasında, Kağıthane Kaymakamlığı’nın koronavirüs gerekçesiyle bir günlük gösteri ve yürüyüş yasağı getirmesini gerekçe gösterdi.

“Yerli milli, aslında çok dandik pranga”

Ev hapsindeki öğrenciye takılan kelepçeyi eline alarak açıklama yapan bir öğrenci, “Arkadaşlar, bu gördüğünüz şey bundan sonra bir tutukluluk durumu olmadığını çağrıştırmak için buldukları yerli, milli, aslında çok da dandik, bileklerimize takılan bir prangadır. Bunları kabul etmemeliyiz ve bunun normalleşmesini, genelleşmesini engellemek için ayrıca mücadele etmeliyiz. Tabii önce Melih Bulu ve tüm kayyumları gönderdikten sonra…” dedi.

Protestocu öğrenci daha sonra, “Tutuklayarak öğrenci gençliğin taleplerini bastırmak istediler. Arkadaşlarımız gözaltına alındı, 11 arkadaşımız tutuklandı ve 8’i hala tutuklu. 30’u aşkın arkadaşımızın da bileklerindeki kelepçeyle ev hapsiyle cezalandırıldı. Bugün Çağlayanda Boğaziçi direnişçisi 7 arkadaşımız yargılanmak isteniyor. Boğaziçi direnişçileri yargılanamaz. Üniversite öğrencilerinin iradesi saraylara sığmaz. Anayasal hakkımız olan protesto hakkını kullandık” diye konuştu.

“Öğrenciler ‘AKP kongresine gidiyoruz’ deselerdi her şey serbest”

CHP Grup Başkanvekili Özel de öğrencilerin yanına gelerek, “Şu alanı yasaklayıp basın açıklamasını Covid gerekçesiyle yaptırmamaya çalıştılar. Oysaki öğrenciler, AKP kongresine gidiyoruz deseler her şey serbest. Memlekette AKP kongresi için 5 bin kişi burun buruna gelebiliyor ama burada 50 öğrenciye tahammül edemeyen bir devlet aklıyla karşı karşıyayız” dedi.

Tutuklu öğrencileri cezaevinde ziyaret ettiklerini hatırlatan Özel, şunları söyledi:

“Onlar fail değil mağdurdurlar. O kötü görüntüleri, halkı kin ve nefrete teşvik edecek şekilde servis eden birileri var aynı akıl yapıyor bunları. Onlar ne Boğaziçi öğrencileriydi ne de öğrencilere destek verenlerdi. Süleyman Soylu söylediklerinin arkasında olsaydı bugün görüntüleri servis edeni de ortaya çıkarırdı. Şunu hatırlatmak istiyorum 4 ay tutuklu kalmıştı Hopa davasında öğrenciler, sonunda hepsi beraat etti. O 4 ayın hesabını kim verecek. Doğu ve Selahattin’in içerde geçirdikleri günleri, kaçırdıkları sınavları, yaşdaıkları travmayı, ailelerine ve arkadaşlarına, Boğaziçi’ndeki öğrencilerine ve öğretim görevlilerine kaybettirilen bu zamanın ve yaşatılan travmanın hesabını kim verecek? O gün o insanlara terörist diyenler nasıl yüzlerine bakacaklar. Bakanları ve bu Cumhurbaşkanı’nı kendilerine oy veren AKP seçmenine şikayet ediyoruz; bunlarda vicdan yok, insaf yok, bunlarda yalandan başka bir şey yok. Hepsini terör örgütleriyle ilişkilendirdiler. Hepsinin tek tek iddianamelerini gördük, hiçbirinde terör örgütüyle alakalı iddia yok. Gösteri yasağına uymama ve halkı kin ve düşmanlığa sevk etme gibi tuhaf dünyada Türkiye’de kimsenin tutuklanmadığı maddelerden iki tane pırıl pırıl, aralarındaki duvara rağmen birbirlerine seslenerek satranç oynayacak yetkinlikte, zekada, beceride iki pırıl pırıl genç Süleyman Soylu’nun hedef göstermesi yüzünden Recep Tayyip Erdoğan’ın çökmüş siyasetini Türkiye’ye tutundurmak için, o çabasından dolayı içerde durdular şimdi de yargılanacaklar. Yazıklar olsun diyoruz başka bir şey demiyoruz. Biz utanıyoruz Türkiye’ye yaşattıklarından, onlar utanmamaya devam etsinler.”

Kaftancıoğlu: Öğrenciler, anayasal haklarını kullanmak için bir araya gelmelerini engellemeye çalıştılar

CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da “Sizlerin de gördüğü gibi bugün burada öğrencilerin açıklama yapmasına izin vermediler. Kapalı alanlarda kongre yapanlar, açık alanda öğrencilerin demokratik haklarını, anayasal haklarını kullanmak için biraraya gelmelerini engellemeye çalıştılar. Gördüğünüz gibi öğrenciler demokratik haklarını kullandılar, şimdide davayı izlemeye gideceğiz. Umarız, olmayan yargıdan olmayan adalet sarayından bugün 7 öğrencimizle hep birlikte evlerimize döneriz” dedi. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER