A3 Haber

CHP’li Tanrıkulu’dan HDP’li Gergerlioğlu fezlekesine tepki: Halkın iradesine darbedir!

CHP’li Tanrıkulu’dan HDP’li Gergerlioğlu fezlekesine tepki: Halkın iradesine darbedir!

CHP’li Tanrıkulu’dan HDP’li Gergerlioğlu fezlekesine tepki: Halkın iradesine darbedir!
Mart 17
11:43 2021

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında hazırlanan fezlekenin Meclis’te okunacak olmasına “Gergerlioğlu’nun ifade özgürlüğü içerisinde kalması gereken bir paylaşımının cezasının hızla onaylanması halkın iradesine bir darbedir. Seçme ve seçilme hakkına aykırıdır” dedi.

CHP’li Tanrıkulu, sosyal medya paylaşımı nedeniyle HDP’li Gergerlioğlu hakkında verilen hapis cezasının Meclis’te okunup milletvekilliğinin düşürülecek olmasına tepki gösterdi. Tanrıkulu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u ve AKP’li yöneticileri sağ duyuya davet ederek şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yapılmış, Meclis başkanı bireysel başvuru sonucunu bekleyebilir bunun önünde bir Anayasal engel yok. Beklemezse, bu son derece yanlış ve Anayasa’ya aykırı olur. Meclis Başkanı’na düşen görev 2013 yılında olduğu gibi, Cemil Çiçek’in aynı maddeden ceza almış Van milletvekilinin tezkeresini Meclis’e göndermediği gibi.

“Anayasa’daki boşluk demokrasiye uygun doldurulmalı” 

  • Gergerlioğlu hakkında verilen karar ifade özgürlüğü içinde kalması gereken bir paylaşımdı, soruşturma açılmaması lazımdı. Ama dava açıldı 2 ile 6 ay arasında ceza aldı. O ceza hızla Yargıtay’da benzer davalardaki süre beklemeksizin onaylandı.  Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolu 2012’de açıldı. İç tüzük ise çok daha önceden yapılmış. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolu açıldı ama iç tüzük değiştirilmedi. Dolayısıyla, Anayasa’da boşluk da var. Bu boşluk karşısında Meclis başkanına düşen görev; boşluğu demokrasiye uygun olarak doldurmak.  AYM kararını beklemek ve tezkereyi göndermemek.

“AKP’li yöneticileri ve Meclis Başkanını sağ duyuya davet ediyorum”

  • Milletvekilliği düşerse ne olur? Gergerlioğlu genel kuruldan çıkmayacağını söylüyor. Genel kuruldan zorla çıkarılması, genel kurula güvenlik güçlerinin gelmesi söz konusu olabilir. Bu da bize 1994 yılında DEP’li milletvekillerinin parlamentodan çıkarıldığı görüntüleri hatırlatır. Bu travmanın Türkiye’ye yeniden yaşatılmaması lazım. Meclis Başkanı’nı ve AKP’li yöneticileri sağduyuya davet ediyorum.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER