Site icon A3 Haber

Uluslararası Çevre Uzmanı: Tükenen kurbağa ırkı bile hayatımızı etkileyecek

Birleşmiş Milletler dahil olmak üzere birçok kuruma ve 40’tan fazla ülkeye çevre politikaları konusunda danışmanlık hizmeti veren Uluslararası Çevre Uzmanı Toby Couture, biyolojik çeşitlilik ve canlı ırklarına dikkat çekti. Toby Couture, “Kosta Rika’da nesli tükenen bir kurbağa ırkının benim hayatıma ne gibi bir etkisi var? diye sorduğumuzda, bu soruya bir cevap bulamıyoruz. Araştırdıkça daha sağlıklı, güçlü ve dayanıklı bir dünya için ekosistemin çeşitliliğinin önemli olduğu ortaya çıkıyor” dedi.

Birleşmiş Milletler dahil olmak üzere birçok kuruma ve 40’tan fazla ülkeye çevre politikaları konusunda danışmanlık hizmeti veren Uluslararası Çevre Uzmanı Toby Couture, Üsküdar SEV Ortaokulu öğrencileriyle bir araya geldi. Climate Talks (Küresel İklim Görüşmeleri) serisi kapsamında çevrim içi olarak etkinlikte Toby Couture, iklim değişikliği, ekosistem çeşitliliği, tükenen su kaynakları ve kirlenen okyanusların dünyanın dört ana sorunu olduğunu belirtti.

“Çeşitlilik azaldıkça ekosistem zayıflar”

Yenilebilir enerji üzerine çok sayıda global raporları da bulunan Toby Couture, seminerde dünyayı bekleyen dört önemli çevre sorununa dikkat çekti:

“Sudan asla feragat edemeyiz”

Üçüncü önemli konunun ise su olduğunu hatırlatan Toby Couture, “Dünyanın birçok bölgesinde hissedilmeye başlanan su problemi, iklim değişikliği nedeniyle etkisini artırıyor. Kuruyan barajlar, tarım için yeterli su bulunamaması şimdilik karşılaştığımız sorunların bazıları… Hayatımızın devamı için birçok şeyden feragat edebiliriz, ancak su bunlardan biri değil. Dördüncü sorun da okyanusların temizliğiyle ilgili. Yüzde 70’i su olan dünyamızın sağlığı, okyanuslarımızın sağlığına bağlı” değerlendirmesinde bulundu.

“Genç nesli gıptayla ve umutla izliyoruz”

Çevre sorunları üzerine küresel çalışmalar yapan Toby Couture, seminerde, başlıca çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:

Hayvanları korumanın önemine de değinen Couture, “Eko turizm de birçok ülkede iş yaratma ve çeşitlilik sağlama açısından fazlasıyla tercih edilmeye başlandı. Hayvanları parasal kazanç uğruna avlamak yerine onları doğal ortamlarında tutup, eko turizmi geliştirmeye çalışmak ülkelere daha büyük kazanç getirecektir. Hayvanları koruyabilmek için öncelikle onları canlı tutmanın insanlara bir kazanç getireceği konusunda toplumları ikna etmemiz gerekiyor. Hiç kimse bize bu yolun kolay bir yol olduğunu söylemedi. Ancak, burası bizim yuvamız ve onu korumak için elimizden gelen her şeyi yapmak zorundayız” ifadelerini kullandı. (ANKA)

Exit mobile version