Kılıçdaroğlu’ndan “ekonomik buhrandan çıkış” için dokuz maddelik öneri
Mart 23
16:39
2021
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında “ekonomik buhrandan kısa süreli çıkış” için 9 maddelik bir liste açıkladı. Kemal Kılıçdaroğlu, “Şu anda içinde bulunduğumuz buhranın temel sebebi gerek içeride gerekse dışarıda AKP yönetimine güvenin sıfırlanmasıdır. Acilen alınması gereken tedbirler, mevcut güven bunalımını ortadan kaldırmaya yönelik olmalıdır” dedi.
CHP Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM grup toplantısında “ekonomik buhrandan kısa süreli çıkış” için 9 maddelik bir yapılacaklar listesi açıkladı. Kılıçdaroğlu’nun “Şu anda içinde bulunduğumuz buhranın temel sebebi gerek içeride gerekse dışarıda AKP yönetimine güvenin sıfırlanmasıdır. Acilen alınması gereken tedbirler, mevcut güven bunalımını ortadan kaldırmaya yönelik olmalıdır” sözleriyle açıkladığı 9 madde şöyle:
“Kamuda ciddi bir israfa son programı açıklanmalıdır”
- Kamu ciddi ve anlamlı bir ‘israfa son’ programı açıklamalıdır. Bu çerçevede aciliyeti bulunmayan tüm kamu yatırımları durdurulmalı, Kanal İstanbul gibi irrasyonel projelerden vazgeçildiği açıklanmalıdır. Makam aracı ve uçak saltanatına son verilmeli, sınırlı sayıda makam aracı ve iki uçak dışında tüm makam araçları satılmalı, temsil tören harcamaları zorunlu hallerle sınırlandırılmalıdır.
“Vergi üzerindeki siyaset gölgesi kalkmalı”
- Gelir idaresi ve vergi denetim sistemi üzerinden siyaset gölgesi kaldırılmalıdır. Vergi denetimlerinin siyasi amaçla yapılmayacağı, bütçe birliğini bozan uygulamalara son verileceği, bütçe dışı fonların bütçe içine alınacağı ve tümünün Sayıştay denetimine alınacağı açıklanmalıdır.
“Bağımsız kurumlara siyasi müdahale olmayacağı garantisi verilmelidir”
- Merkez Bankası Başkanı ve tüm Para Politikası Kurulu (PPK) üyeleri görevden alınmalıdır. Başkanlığa hem iç hem dış kamuoyunda güvenilir bir isim getirilmelidir. Yeni Başkan, yardımcılarını ve PPK üyelerini uyumlu çalışabileceği isimler arasından kendisi seçmelidir. 2019 mart ayından itibaren satılan TCMB rezervlerinin hangi gerekçeyle, kimlere hangi yöntemle satıldığı açıklanmalıdır. Mevcut mevzuatta son dönemde yapılan ve TCMB Başkanı’nın görevden alınmasını kolaylaştıran hükümler kaldırılmalıdır. Başkanın belli bir süre Cumhurbaşkanı ya da başka bir merci tarafından görevinden alınmaması sağlanmalıdır. Aynı şekilde BDDK Başkanı ve kurul üyeleri hemen değiştirilmelidir. Yerlerine siyaset dışından güven veren, liyakat sahibi isimler getirilmelidir.
“Ekonomik Sosyal Konsey toplanmalıdır”
- Bir anayasal kurum olan Ekonomik Sosyal Konsey gecikmeksizin toplanmalıdır: Sorunu yaşayanlar ile sorunu çözecek olanlar aynı masada oturup, çözüm üretmelidirler.
“Garantiler Türk Lirasına dönüştürülmelidir”
- Döviz garantileri hakkaniyet ölçülerinde Türk lirasına dönüştürülmelidir: Pandemi nedeniyle ortaya çıkan mücbir sebep koşulları dikkate alınarak anlaşmalar hakkaniyet ölçülerinde revize edilmelidir. Proje yüklenicilerinin kamuya olan yükümlülüklerinin yerine getirilmesi sağlanmalı, şayet bu yükümlülükler yerine getirilemez ise proje konusu varlıklar kamulaştırılmalıdır.
“Bankalardaki tahsili gecikmiş alacak sorununa gerçekçi bir plan taahhüt edilmelidir”
- Kamu Bankalarından bazı iş adamlarına verilen döviz ve TL cinsi kredilerin geri ödemelerinin gerçekleştirilmediği, bunun için sürekli yeniden yapılandırılmalarla zaman kazanıldığı Sayıştay raporlarıyla da sabittir. Kamu Bankaları, hızla yerine getirilmeyen yükümlülüklerin tahsili yoluna gitmelidir.
“Toplumsal dayanışma programı açıklanmalıdır”
- Yukarıda zikredilen tasarruflardan elde edilecek kaynak hızla reel sektöre, ağırlıkla esnaf, mikro işletme ve KOBİ’lere çok uygun koşullarda tahsis edilmelidir.
“Kısa vadede istihdam yaratılmalıdır”
- Seçici bir yaklaşımla tespit edilen kamu altyapı yatırımları vasıtasıyla kısa sürede geniş istihdam olanakları yaratılmalıdır. Bu yatırımların finansmanı için Hazine’nin bir miktar daha borçlanma alanı mevcuttur. Ayrıca boş olan sağlık, eğitim ve engelli kadrolarına KPSS puanlarıyla mülakatsız atamalar ivedilikle yapılmalıdır.
‘Yurtta barış, dünyada barış’ ekseni
- Dış politika ‘Yurtta barış, dünyada barış’ eksenine oturtulmalıdır. Yanlış dış politikanın Türkiye’ye getirdiği ek maliyetler süratle giderilmeli tüm komşularımızla yeniden güven tesis edilmelidir. Söz konusu acil tedbir paketinin açıklanmasıyla, Ak Parti ve Cumhurbaşkanı’na rağmen, güven tesisi konusunda bir miktar yol alınmış olacaktır. Akabinde daha ayrıntılı bir ekonomik programın açıklanması ve buna uyulacağının taahhüt edilmesi gerekmektedir. Bunlardan sonra asıl yapılması gereken ise güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüştür.