A3 Haber

Tuğrul Türkeş: Özünde bir siyasi hareketi kapatmak çözüm değildir

Tuğrul Türkeş: Özünde bir siyasi hareketi kapatmak çözüm değildir

Tuğrul Türkeş: Özünde bir siyasi hareketi kapatmak çözüm değildir
Mart 23
11:45 2021

2015 yılında seçim hükümetinde yer aldıktan sonra, Milliyetçi Hareket Partisi’nden ihraç edilen Tuğrul Türkeş, son günlerde yaptığı açıklamalarla eleştirilerin hedefinde. Aktif siyasete AKP Ankara Milletvekili olarak devam eden MHP’nin kurucusu Alparslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş, Euronews’in sorularını yanıtladı.

Euronews Türkçe’ye açıklamalarda bulunan Türkeş, parti kapatma davasından dokunulmazlıklara, öğrenci andı tartışmalarından Türkiye’deki milliyetçilik çizgisine kadar pek çok başlığı değerlendirdi.

Türkeş’in açıklamalarından satır başları şöyle:

  • Siyasi parti kapatmak özünde doğru bir davranış değildir. Dünyanın her yerinde parti kapatma kanunlarda vardır. Mesela, Almanya’da parti kapatılır. Kanunda yeri var. Eğer bir siyasi parti iktidar olma hedefini kaybederse Alman devleti onu kapatıyor. Bunun gibi dünyada bir çok örnek göstermek mümkün. Benim geçmişimde Milliyetçi Hareket Partisi 12 Eylül sonrasında kapatıldı. Faaliyetlerine ara verildi. Bu bizi bir şeyden engelledi mi derseniz, hayır engellemedi. 12 Eylül oldu, rahmetli Türkeş tutuklandı, idamla yargılanmaya başlandı ve MHP kapatıldı. Biz dışardakiler yeni parti de kurduk, yeni yayınlar da çıkarttık. Ve bütün faaliyetlerimizi yaptık. Özünde bir siyasi hareketi kapatmak çözüm değildir. Ancak HDP özeline geldiğimizde ısrarla terörle arasına mesafe koymayan bir yapı var orada. Yani bir terör örgütünün PKK’nın siyasi uzantısı durumundalar. Ve bunu nezaketen dahi olsa reddetmeyi düşünmüyorlar. Esasa ait olarak bir terör saldırısı oluyor, bütün siyasi partiler tepkilerini koyuyor bunlar kerhen hadi bir şey söyleyelim ama lafın neresini kurtarırız. Bu yaklaşımın bir şekilde bir cezaya muhatap olması lazım. Ama kapatmak tek başına çözüm değil. Bunu kapattık oh rahatladık diye kimsenin düşünmemesi gerekir.
  • (Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi) Milletvekilliği dokunulmazlığı yeterince iyi ve doğru anlaşılmıyor. Yani bizim dokunulmazlığımız kürsüde istediğimizi rahatça savunalım dokunulmazlığıdır. Bu bize yüz kızartıcı suç işleme hakkını vermez, hırsızlık, ahlaksızlık hakkını vermez. Öyle olduğu için fezlekelerin ne ile alakalı olarak geldiğine bakmamız lazım. Gergerlioğlu’nun durumuna bakmadım. Bir tweet ile alakalı olduğu söyleniyor. Bizim ülkede siyaset yaparken de çoğu zaman işin odağını kaçırırız. Hukuktur her şey. Kanunen bir suç varsa onun neticesine herkes katlanacak. Kanun yanlışsa Meclis’e getir, değiştir. Ama var olan kanunu yok sayamazsınız.
  • (Öğrenci Andı tartışması) Bütün dünyadaki okullarda bu vardır. Çocukları bir takım değerlere göre yetiştirmek her egemen ülkenin hakkıdır. Amerika 72 milletten bir araya geliyor, orada çocuk haftanın beş günü ‘’Ben bir Amerikalı olmaktan gurur duyuyorum’’ diye bağırtıyorlar. Koreli çocuğa da bunu söyletiyor. ABD’de kimse gereksiz görmüyor. Türkiye olunca bu durum insanlara niye rahatsızlık veriyor anlamıyorum. Biz okuduk bunu, neresi incitici bunun? Ayrıştırıcı da bulmadım. Ben 35 yaşıma kadar beraber büyüdüğüm arkadaşlarımın etnisitesi, başka dini olduğunu bilmiyordum. Annem babam beni böyle yetiştirmedi. Ben Alparslan Türkeş’in oğluyum. Sonradan o Kürt, o Zaza, o Alevi… Bunlar bizim özümüzde yok, Türkiye’yi bombalamak için yapılan şeyler.
  • Ekonomi kötü. Bunu da Ak Parti’ye ya da Sayın Erdoğan’a fatura etmek de vicdansızlık. Hangi ülkenin ekonomisi iyiymiş. Korona var her yerde. Bu şartlarda hangi ülkenin ekonomisi iyiymiş de sanki Ak Parti frene basmış da burada işler kötü. Muhalefet yarın ile ilgili bir şey söyleyemeyince mevcudu eşeleyip kötü bir şey çıkaracak. Bu yirminci yüzyıl siyaseti, yirmi birinci yüzyıla geçmeliler. Yirmi birinci yüzyılda siyaset yapanların ben gelsem şunu yapardım diyebilmesi lazım. Battık, peki. Senin önerin nedir? Yok. Peki bu mu siyaset?

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER