A3 Haber

Varyant Yolu’nda tarihi taşların sökülerek asfalt dökülmesi ile ilgili inceleme başlatıldı

Varyant Yolu’nda tarihi taşların sökülerek asfalt dökülmesi ile ilgili inceleme başlatıldı

Varyant Yolu’nda tarihi taşların sökülerek asfalt dökülmesi ile ilgili inceleme başlatıldı
Mart 23
17:44 2021

İzmir’in simgelerinden 2. Derece Doğal SİT Alanı sıfatıyla ‘koruma altında’ bulunan Varyant Yolu’ndaki 65 yıllık taşların sökülerek yerine asfalt dökülmesi ile ilgili inceleme başlatan Kültür Bakanlığı, müfettiş görevlendirdi.

A3 Haber Merkezi | Geçtiğimiz aylarda İzmir’in simgelerinden 2. Derece Doğal SİT Alanı sıfatıyla ‘koruma altında’ bulunan Varyant Yolu’ndaki 65 yıllık taşların sökülerek yerine asfalt dökülmesi tepkilere neden oldu. Konu ile ilgili Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi, düzenlemeye engel olmayan İzmir 1 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu ve kamuoyunda gündem olması ile ilgili inceleme başlatan Kültür Bakanlığı müfettiş görevlendirirken, incelemede bulunan görevli müfettiş Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi üyelerini temsilen platform sözcüsü ile görüş alışverişinde bulundu. Görüşmenin ardından açıklama yapan platform, Koruma Kurulu’nun arkeolojik dokuya ilişkin bir durum olmadığı için onay verdiğinin öğrenildiğini de ifade etti. Bütün bu görüşlerin müfettişlere bildirildiği de ifade edilen açıklamada, incelemenin sürdüğü kaydedildi.

Ne olmuştu?

İzmir’in Konak ilçesinde bulunan ve 2. Derece Doğal SİT Alanı olan ‘Varyant Yolu’ bölgesinin 400 metrelik bölümündeki 65 yıllık Arnavut kaldırımı taşları sökülerek yerine asfalt döküldü. 1955 yılında yapılan Varyant Yolu’nun bu biçimde tahrip edilmesi tepkilere neden olurken, İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri düzenlemenin İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan alınan izin doğrultusunda yapıldığını açıkladı. Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi ise İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER