A3 Haber

Çapa ve Cerrahpaşa dekanları: Üçüncü dalganın içine girmiş bulunuyoruz

Çapa ve Cerrahpaşa dekanları: Üçüncü dalganın içine girmiş bulunuyoruz

Çapa ve Cerrahpaşa dekanları: Üçüncü dalganın içine girmiş bulunuyoruz
Mart 24
10:12 2021

Kısıtlamaların 1 Mart itibariyle il bazında kaldırılmaya başlanmasının ardından ülke genelinde vaka artışı yaşanıyor. Çapa ve Cerrahpaşa dekanları üçüncü dalganın içine girildiğini belirterek hastanelerde iş yükünün arttığını ifade etti.

1 Mart’tan itibaren il bazında önlem alınmasını öngören ‘kademeli normalleşme’ uygulamasının başlamasıyla koronavirüs vaka sayıları da artışa geçti.

Türkiye genelinde dün toplam vaka sayısı 26 bini geçti, 39 şehir kırmızıya boyandı.

İstanbul’da son haftalarda Çapa ve Cerrahpaşa’da yatarak tedavi olanların sayısındaki artış nedeniyle Covid-19 hastaları için yeni servisler açıldı.

“Sağlıkçılar üçüncü kez aynı tabloyu yaşamaktan dolayı gerçekten tükenmiş durumdalar”

Ortaya çıkan tabloyu değerlendiren İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Tufan Tükek, artışı test pozitiflik oranında da hissettiklerini belirterek Milliyet’ten Mert İnan’a şunları söyledi:

  • Test pozitiflik oranı yüzde 4-5 seviyesinden yüzde 10-15’e çıkmış durumda. Üçüncü dalganın içine girmiş bulunuyoruz. Vatandaşlarımız dikkat etmedikleri takdirde nisan ayının ilk haftasından sonra vaka sayılarının 30 bini geçeceği görülüyor. Normalleşmenin başladığı 1 Mart’a kadar 15-20 yatarak tedavi gören Covid-19 hastamız varken şu an için 50 yatağımız dolmuş durumda. Artan hasta yoğunluğu nedeniyle ilave 80 yatak daha açmış durumdayız. Sağlık çalışanları üçüncü kez aynı tabloyu yaşamaktan dolayı gerçekten tükenmiş durumdalar. Bir ve ikinci dalgadaki gibi nöbet listeleri hazırlamaya başladık. Türkiye’deki virüs yükünün yarısını İngiliz varyantı oluşturuyor. Vaka, ölüm ve yatan hasta sayısındaki artış nedeniyle endişeliyiz. 65 yaş üzerindeki vatandaşların yüzde 30’luk diliminin aşılanmadığı ve bu kişilerin de büyük kısmının aşı kararsızlığı yaşadığı belirtiliyor. Aşı kararsızlığını gördükçe umutsuzluğa kapılıyoruz.

“Çocuklarda da hafif artış olduğunu görmekteyiz”

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Sait Gönen de yatan hasta sayısındaki artış nedeniyle ek servis açtıklarına dikkat çekerek, şunları dedi:

  • Endişe etmemiz gereken ölüm sayılarındaki artış. Şu an için ülke genelinde İngiliz varyantı yaygın ve varyant virüs daha hızlı bulaşıyor. Birçok sağlık çalışanı tam hasta yükü azaldı derken, üçüncü dalgayla karşılaştığından tükenmişlik hissi yaşıyorlar. En büyük umudumuz aşılamanın hızlanması ve havaların ısınıp insanların kapalı alanlardan açık havaya çıkmaları. Yetişkinlerdeki vaka artışının yanı sıra çocuklarda hafif artış olduğunu görmekteyiz. İstanbul sokakları ve kapalı yeme, içme mekanları sürekli dolu halde. Bu görüntülerle pandemiyi kısa zamanda atlatmamız çok zor.

“Asıl kötü tabloyu Nisan’ın ilk haftasında göreceğiz” 

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. İsmail Balık da Türkiye’nin “üçüncü dalganın içinde” olduğunu belirterek, şu uyarılarda bulundu:

  • Tedbirli davranılmadığı takdirde iki hafta sonra vaka sayılarının 30 bini aştığını görürüz. İngiliz varyantı 40-50 yaş dilimindeki bireylerde uzun Covid dediğimiz, organ hasarlarına neden oluyor. Kalp-damar, karaciğer, akciğer veya damar yollarında hasar oluşan gençlerde hastalık asemptomatik bile seyredebiliyor. İngiliz varyantı çok hızlı yayılan bir virüs türü. Maskesini çenesine indiren bir vatandaş, yaya geçidinden yürürken bile hastalığı kapabilir. Asıl kötü tabloyu nisanın ilk haftasından sonra göreceğiz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER