A3 Haber

Yeni Zelanda’da düşük yapan kadınlara ve eşlerine ‘yas izni’ tanındı

Yeni Zelanda’da düşük yapan kadınlara ve eşlerine ‘yas izni’ tanındı

Yeni Zelanda’da düşük yapan kadınlara ve eşlerine ‘yas izni’ tanındı
Mart 25
21:26 2021

Yeni Zelanda Parlamentosunda, düşük veya ölü doğum yapan annelere ve eşlerine, hastalık izni almalarına gerek kalmadan 3 gün ücretli izin hakkı tanıyan yasa oy birliğiyle kabul edildi.

Yeni Zelanda Parlamentosu, perşembe günü yapılan oturumda, ölü doğum ve düşük yapan çiftlere 3 gün yas izni hakkı tanıyan yasayı oy birliğiyle kabul etti. Yasanın kabulüyle Yeni Zelanda, Hindistan’dan sonra dünyada bu tür bir uygulamaya giden ikinci ülke oldu.

Tasarıyı Parlamentoya sunan İşçi Partisi Milletvekili Ginny Andersen, yaptığı açıklamada, “Bu tasarının kabulü, bir kez daha Yeni Zelanda’nın ilerici ve merhametli yasaların önünü açtığını gösteriyor.” diye konuştu.

Andersen, “Tasarı, kadınlara ve eşlerine, hastalık iznine mecbur kalmadan kayıplarını kabullenmeleri için zaman tanıyacak çünkü acıları, hastalıktan değil kayıptan. Kaybın acısının dinmesi ise zaman alır.” ifadesini kullandı.

Andersen izin hakkının, taşıyıcı annelik yoluyla çocuk sahibi olmayı planlayan anneler ve eşleri için de geçerli olduğunu söyledi.

Yasa kürtajı kapsamıyor

Yasa, evlat edinme veya taşıyıcı annelik yoluyla çocuk sahibi olmayı planlayan ebeveynleri de kapsıyor ancak hamileliğin kürtajla sonlandırıldığı durumlarda geçerli değil.

Milletvekili Erica Stanford, tasarıyı desteklediğini ancak kürtaj yapmak durumunda kalan kadınların yasaya dahil edilmemesinden üzüntü duyduğunu belirtti.

Stanford, “Kürtaj sırasında ve sonrasında yaşanan keder, ıstırap ve travmanın yasa kapsamına alınmaması beni kişisel olarak rahatsız ediyor.” yorumunda bulundu.

Yas hakkı tanıyan diğer ülkeler

Hindistan yasaları, kadınlara düşük yapmaları halinde 6 hafta izin tanıyor. Ancak ülkede çalışanların çoğunun kayıt dışı olması bu hakkı kullanabilen kadın sayısının kısıtlı kalmasına neden oluyor.

Kanada’nın Ontario eyaletinde ise beklenen doğum tarihinden 17 hafta veya daha kısa bir süre önce bir bebeğini kaybeden kadınlara 17 haftalık ücretsiz hamilelik izin veriliyor.

Birleşik Krallık’ta ise gebeliğin 25. haftasından sonra yaşanan düşükler için anne ve babaya doğum izni hakkı tanınıyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER