A3 Haber

ABD Dışişleri Bakanı: Türkiye’den S-400 sorununu giderecek adımlar atmasını bekliyoruz

ABD Dışişleri Bakanı: Türkiye’den S-400 sorununu giderecek adımlar atmasını bekliyoruz

ABD Dışişleri Bakanı: Türkiye’den S-400 sorununu giderecek adımlar atmasını bekliyoruz
Mart 26
21:16 2021

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “Türkiye’nin S-400’ün ittifak için yarattığı sorun konusunda bazı adımlar atmasını umuyorum” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Brüksel temaslarının son gününde Euronews’e bir röportaj verdi ve ziyaretini değerlendirdi.

ABD ile Avrupa Birliği (AB) ve NATO kapsamında müttefikler arasındaki iş birliğinin artması bakımından Brüksel’deki görüşmelerinin çok verimli geçtiğini söyleyen Blinken, gerek ortaklık konularının gerekse bazı farklılıkların açık şekilde konuşulduğunu belirtti.

Blinken, Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Yunanistan arasındaki son duruma ilişkin yaptığı değerlendirmede, son dönemde bölgede tansiyonun yavaş yavaş düştüğünü ve iki ülkenin de provokasyonlardan uzak durduğunu kaydetti.

NATO’nun bu konuda önemli bir rol oynadığına işaret eden Blinken, “Uluslararası hukuka göre bu farklılıklara barışçıl çözümler bulunduğunu görmeye ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Blinken ayrıca bölgedeki doğal kaynaklarının paylaşımı konusunun da ilgili ülkeleri bir araya getirecek bir başlık olması gerektiğini vurgulayarak, “Bu kaynakların ortak kullanımı ve ortak yatırımlar ülkeleri bir araya getirmeli. Tam da bunun olmasını umuyoruz” dedi.

“Anlaşmazlıklar yaşadığımız sır değil”

Öte yandan Blinken, Türkiye’nin Rus S-400 füze savunma sistemlerini satın alması nedeniyle oluşan durumun çözümü için de bazı adımlar atmasını umduğunu ifade etti.

NATO dışişleri bakanları toplantısı için Brüksel’de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelmiş olan Blinken, “Türkiye ile bu konuda ciddi anlaşmazlıklar yaşadığımız bir sır değil, bunu görüştüğümüzde Türk meslektaşıma da doğrudan ilettim, diğer müttefiklerimiz de öyle yaptı” ifadelerini kullandı.

“Aynı zamanda Türkiye terörle mücadele, Suriye’deki sorunların çözümü ve başka alanlarda önemli hedeflere ulaşmak için bizimle birlikte çalışan eski ve çok değerli bir müttefikimiz. Bu nedenle fikir ayrılıklarımızın da göz ardı edilmeyeceği biçimde, Türkiye ile sıkı çalışmalarımızın devam etmesine yönelik ilgimiz olduğunu da düşünüyorum” diyen Blinken, açıklamalarına şu sözleri de ekledi: “Onlarla doğrudan etkileşim içindeyiz. Çok dürüst ve açık görüşmeler yürütüyoruz, Türkiye’nin S-400’ün ittifak için yarattığı sorun konusunda bazı adımlar atmasını umuyorum. ”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER