A3 Haber

Boğaziçi’nde kayyum rektör icraatı: Etiler’deki lojmanlar TOKİ’ye devrediliyor

Boğaziçi’nde kayyum rektör icraatı: Etiler’deki lojmanlar TOKİ’ye devrediliyor

Boğaziçi’nde kayyum rektör icraatı: Etiler’deki lojmanlar TOKİ’ye devrediliyor
Mart 30
17:41 2021

Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar lojmanlarının yıkılması konusunda Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ön mutabakata vardı.

A3 Haber Merkezi | Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak atanan Melih Bulu, 27 Mart’ta Beşiktaş Etiler’deki Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar lojmanlarını ziyaret etti. Ziyaretten bir gün sonra Boğaziçi Rektörlüğü’nden akademisyenlere konuya ilişkin birer mail gönderildi.

Akademisyenlere konuya ilişkin gönderilen mailde, deprem riski altındaki lojmanların yıkılıp altı ay içerisinde yerine “daha modern, altında kapalı otoparkı olan ve daha fazla sayıda lojmanın yapılması” konusunda rektörlük ile bakanlık arasında bir ön mutabakata varıldığı bildirildi.

Mailde şunlar yer aldı: “Bu projenin hayata geçirilmesi durumunda halihazırda lojmanlarda yaşayan personelimize İstanbul Valiliği yeterli miktarda misafirhaneyi sağlama taahhüdünde bulunmuş; taşınma masraflarının da Çevre Bakanlığı tarafından karşılanması sözü alınmıştır. Aynı amaçla yaptığımız girişimler çerçevesinde eğitim ve araştırma faaliyetlerinin daha etkin yürütülebilmesi için üniversitemize yakın bir konumda en geç iki yıl içerisinde Boğaziçi Üniversitesi’nin bütün isteyen öğretim üyelerine, bize yakışan sayıda modern lojmanın erişilebilir olması için çalışmalarımız öncelikli olarak devam etmektedir.

Mailde uçaksavar lojmanlarının olduğu arazide yeni lojmanların yapılmasının Prof. Gülay Barbarosoğlu’nun rektörlük yaptığı dönemde de düşünüldüğü ancak o dönemki yönetimin bundan vazgeçtiklerine yer verildi.

“Üniversite arazisinin TOKİ’ye devri anlamına geliyor”

Bianet’ten Dilek Şen’in haberine göre Murat Kurum ile Ali Yerlikaya’nın ziyaretini bir “baskın” olarak değerlendiren akademisyenler, “Üniversitenin arazilerinin çoğu tahsisli olsa da, Uçaksavar’daki lojmanların bulunduğu arazinin tapusu Boğaziçi Üniversitesi’ne ait. Son derece kıymetli bir arazi olan bahsi geçen araziye Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) aracılığıyla lojman yapılması, üniversitenin arazisinin bir kısmının TOKİ’ye kalıcı olarak devri anlamına geliyor. Arazi mülkiyeti hakkında hiçbir açıklama yapılmadı. Üniversiteye bütçe sağlanarak inşaatını kendisinin yapması sağlanabilir” dedi.

TOKİ daha önceki örneklerde gördüğümüz üzere bu bölgenin dokusuna uymayacak, biçimsiz bir yapı yapabilir” diyen akademisyenler, şöyle devam etti: “Kontrolü üniversitenin elinde olmayan böyle bir inşaat, Boğaz bölgesinin dokusunu bozacak bir inşaat olabilir. Üniversitemizde 173 doktor öğretim üyesi var. Hepsine yetecek sayıda lojman deniyor, eğer TOKİ de buradan daire alacaksa, bu 250-300 dairelik bir inşaat anlamına geliyor. Çok katlı bu tür bir inşaata belediyenin izin vermeme ihtimali var. Bu risk göz önünde bulunduruldu mu? Lojman ihtiyacımız var ama yukarıda bahsettiğimiz gibi çekincelerimiz de var. Üniversitemizde bu gibi kararlar, kamu yararı gözeten demokratik ilkelerimiz ve katılımcı yönetim anlayışımız doğrultusunda ilgili kurullarımız tarafından alınır. Bu karar nasıl alındı? Özellikle bundan etkilenecek akademisyenlere sormadan böyle tepeden inme işlere kalkışmanın yeni fakülte açmaktan hiçbir farkı yok.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER