A3 Haber

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı: İnşallah Ay’a da ulaşacağız, 2028’de yumuşak iniş planlıyoruz

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı: İnşallah Ay’a da ulaşacağız, 2028’de yumuşak iniş planlıyoruz

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı: İnşallah Ay’a da ulaşacağız, 2028’de yumuşak iniş planlıyoruz
Mart 30
16:38 2021

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, 2028 yılında Ay’a yumuşak iniş gerçekleştirmeyi planladıklarını savundu. Bunun Türkiye için devrim niteliğinde olduğunu belirten Yıldırım, “Tüm misyon zor zincir halkalarından oluşuyor. Bu halkaların hiçbiri tek tek yapılmamış, hatta denenmemiş şeyler” ifadesini kullandı.

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin yıldırım, uzay hakkındaki çalışmalarıyla ilgili olarak Yeni Şafak gazetesinden Yunus Emre Şahin’e değerlendirmelerde bulundu.

“İnşallah Ay’a da ulaşacağız. Önce 2023 sonuna kadar bir temas. Buna da açıklık getirmek istiyorum. Bizim nihai misyonumuz, 2028 sonuna kadar aya yumuşak iniş yapmak ve bir araç indirmek. Bir gezen araç ve bilimsel çalışma çerçevesinde oradan birtakım verileri toplayıp ülkemize ulaştırmak” diyen Yıldırım, şöyle devam etti:

  • “Bu, Türkiye için çok devrim niteliğinde bir şeydir. Tüm misyon, zor zincir halkalarından oluşuyor. Bu halkaların hiçbiri tek tek yapılmamış, hatta denenmemiş şeyler.
  • Dolayısıyla bu zinciri tamamladığınızda büyük bir risk ortaya çıkıyor. 2028 yılına ne kadar hazırlanırsak hazırlanalım bir yerde bir sıkıntıyla karşılaştığımızda misyonun yarım kalma ihtimali yüksek olacak. Bunun için ara misyon koymak istedik. 2023, Cumhuriyetimizin 100. yılı olduğu için önemli bir yıl.
  • O senede bayrağımızı aya ulaştırmak güzel bir sembolik mana taşır ama bizim hedefimiz orada, uzayda bir motor ateşlemek. Kendi roket motorumuzu uzayda ateşlemek. Bunu ateşlediğimiz zaman zaten dünyadaki ilk 7 ülkenin arasına giriyoruz. Bunu yapabilen çok az sayıda ülke var.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER