A3 Haber

AYM’nin HDP iddianamesini iade etmesini hukukçular nasıl değerlendiriyor?

AYM’nin HDP iddianamesini iade etmesini hukukçular nasıl değerlendiriyor?

AYM’nin HDP iddianamesini iade etmesini hukukçular nasıl değerlendiriyor?
Nisan 01
08:31 2021

Anayasa Mahkemesi, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) açılan kapatma davasının iddianamesinin iadesine karar verdi. Hukukçular bu durumu nasıl değerlendiriyor?

Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davada, usulde eksiklikler tespit ettiği iddianameyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade etti.

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre Türk Ceza Hukuku Derneği başkan yardımcısı Kazım Yiğit Akalın, “Aceleye geldiğinin kesin olduğu anlaşılıyor. Raportörün iade edilsin görüşünden bir gün sonra iade edildi. Bu kadar kısa incelemeyle bile eksikliklerin ortaya çıkabildiği anlaşılıyor. Derin bir incelemeye ihtiyaç duyulmamış” dedi. İddianamede, eski HDP’li Ahmet Şık’a yönelik beraatla sonuçlanan OdaTV kumpas davasının, yaşamını yitirenlere ilişkin soruşturmaların da yer aldığını belirten Akalın, AYM üyeleri arasında, farklı dönemlerde atandıkları için 8’e 7’lik bir ayrılık olduğu yönünde görüşlerin basında yer aldığını anımsattı. Akalın, buna karşın bu kararın oybirliği ile çıkmasına ilişkin “İhlal bakımından verilmiş birçok kararda oyçokluğu görebiliyoruz. Bu husus üzerinde oybirliği çıkması ise iddianamenin ne kadar özensiz olduğunu başka bir tescili” diye konuştu.

“Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bu noktada bir iddianame düzenlemesini bile becerememiştir”

Hukukçu Bülent Yücetürk de “HDP’nin kapatılmasını isteyen MHP’nin tavrından sonra alelacele bir iddianame hazırlandı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bu noktada bir iddianame düzenlemesini bile becerememiştir” ifadelerini kullandı.

“Danışıklı dövüş olabilir”

Bu konunun, siyasi mesaj verme amaçlı “danışıklı dövüş olabileceğini” de söyleyen Yücetürk, “İktidar kanadı, HDP’nin kapatılmasından sonra istenilen sonuçları göremediği için bundan vazgeçerek mesaj vermiş olabilir. Bu bir ihtimal” ifadelerini kullandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER