A3 Haber

 Piyasalarda faiz kararı beklentisi: Değişiklik öngörülmüyor

 Piyasalarda faiz kararı beklentisi: Değişiklik öngörülmüyor

 Piyasalarda faiz kararı beklentisi: Değişiklik öngörülmüyor
Nisan 12
13:58 2021

Merkez Bankası’na yapılan gece yarısı operasyonuyla başkanın değişmesinin ardından gözler ilk toplantıda. Piyasalar ve kurumlar Merkez Bankası’nın 15 Nisan’daki toplantısında faizlerde herhangi bir değişiklik beklemiyor

Piyasa, başkan değişikliği sonrasında ilk Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinin sabit kalacağını öngördü.

Bloomberg HT’nin 26 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği faiz anketinde medyan beklenti politika faizinin yüzde 19 seviyesinde sabit tutulacağı yönünde oldu. Ankette sadece bir kurum 100 baz puanlık artış öngörürken 25 kurumun beklentisi ise TCMB’nin bu toplantıyı pas geçeceği şeklinde kaydedildi.

Ankette yıl sonuna ilişkin faiz beklentisinin ise 2 puan arttığı izlendi. Bloomberg HT’nin bir önceki anketinde piyasanın beklentisi yüzde 14 olurken, son ankette bu beklenti yüzde 16’ya çıktı. Yıl sonuna ilişkin en yüksek beklentiye sahip kurum politika faizini yüzde 18 seviyesinde öngörürken, en düşük beklentiyi paylaşan kuruma göre yıl sonunda politika faizi yüzde 14 olarak gerçekleşecek.

Başkan değişti, mesajlar değişmedi

Son toplantıdan bu yana TCMB’de köklü değişiklikler yaşanmıştı. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Naci Ağbal, başkanlık görevinden alınırken, yerine Şahap Kavcıoğlu atandı. Kavcıoğlu’nun atanmasını takiben bankanın olağan genel kurulunda banka meclisi ve Para Politikası Kurulu tarafında da değişiklikler yaşandı. Son olarak Para Politikası Kurulu’na Elif Haykır Hobikoğlu atandı.

Başkanlık değişiminin ardından Kavcıoğlu farklı platformlarda para politikasına yönelik mesajlar verdi. Kavcıoğlu, Bloomberg’e verdiği özel röportajda “Nisan veya sonrasındaki aylarda PPK kararıyla ilgili hemen faiz indirilecek şeklinde önyargılı bir yaklaşımı doğru bulmuyorum” ifadelerini kullandı. TCMB Başkanı, Merkez Bankası’nın yüzde 5 enflasyon hedefine de sıkı sıkıya bağlı olduğunu vurgulamıştı.

Kavcıoğlu bankanın olağan genel kurulunda ise “Enflasyon ve enflasyon beklentileri sıkı bir para politikası duruşu gerektiriyor. Politika faizini enflasyon üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz. Kararlarımızı veri odaklı alacağız. Enflasyondaki düşüşün kalıcılığını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Kavcıoğlu’nun katıldığı yatırımcılarla yapılan toplantılarda da benzer mesajlar verilirken, sunumda gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacağı ifadeleri de yer aldı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER