A3 Haber

AKP’li belediyeler hakkındaki “insan kaçakçılığı” iddiaları: Uluslararası krizi tetikler mi?

AKP’li belediyeler hakkındaki “insan kaçakçılığı” iddiaları: Uluslararası krizi tetikler mi?

AKP’li belediyeler hakkındaki “insan kaçakçılığı” iddiaları: Uluslararası krizi tetikler mi?
Nisan 17
11:51 2021

AKP’li beş belediyenin yurtdışı gezisi ya da ortak proje bahanesiyle hizmet damgalı pasaportlarla Almanya’ya insan kaçırdığına ilişkin iddiaları, Birlik’90 / Yeşiller Bavyera Eyalet Meclis Grubu Göç ve Uyum Sorumlusu Cemal Bozoğlu, Yeni Posta gazetesine değerlendirdi. Bozoğlu suç sabitlenirse bunun uluslararası büyük bir krize dönüşebileceğine işaret etti. Kişi başına 20 bin avro ödendiğine dair ithamları da dillendiren Bozoğlu, sadece bu ilişkilerde yaklaşık 20 milyon avronun döndüğünün tahmin edildiğini kaydetti.

Yeni Posta’da Işın Toymaz imzasıyla yayımlanan haber şöyle:

Türkiye son günlerde insan kaçakçılığına ilişkin yeni bir boyutu, trajikomik bir boyutu tartışıyor. Eskiden insan tacirlerinin insanların hayatlarını tehlikeye atacak cinsten yöntemlerle deniz üzerinden yaptığı insan kaçakçılığı, iddialara göre AKP’li bazı belediyelerin aracılığıyla rahat bir uçak yolculuğu ve resmi kimlikle insan ticaretine dönüştü.

Almanya da elbette iddiaları mercek altına aldı.

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesindeki skandalı valiliklerin değil de CHP’li belediye meclis üyelerinin fark etmesini de skandal olarak değerlendiren Birlik’90 / Yeşiller Bavyera Eyalet Meclis Grubu Göç ve Uyum Sorumlusu Cemal Bozoğlu, konuşla ilgili Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanlığı’na bir soru önergesi verdi.

“Afrika ülkelerinde bile böylesi görülmedi” diyen Yeşil siyasetçi Cemal Bozoğlu, kaçakçıların AKP’li bazı belediyelerle ilişkiye geçerek, “yurtdışı gezisi” düzenledikleri yönündeki iddiaların son derece kritik olduğunu, suçun sabitlenmesi durumunda bunun uluslararası alanda büyük bir skandala ve krize dönüşebileceğine dikkat çekti.

İnsan kaçakçılığı ile ilgili organizasyonun başında olduğu ileri sürülen Bingöl Servi eski Belediye Başkanı ve AK Parti’den milletvekili aday adayı Ali Ayrancı hakkında ise hâlâ soruşturma açılmamış olmasını eleştiren Birlik’90/Yeşiller Bavyera Eyalet Meclis Grubu Aşırı Sağa Karşı Stratejiler Sözcüsü Cemal Bozoğlu’nun aktardıklarından satır başları şöyle:

“Alman yetkililer iddialara inanmadı”

  • Bu iddiaları duyduğumda başta inanamadım. Ülkedeki baskılardan kaçanları biliyoruz tabii. Alman siyasetçi arkadaşlarım ve yetkililer de başta güldüler ve ‘yok artık’ dediler. Ancak şimdi devlet krizine dönüşebileceği konuşuluyor. Devletin normalde güvenlik araştırmasıyla verdiği pasaportla yurtdışına çıkıyorlar. Pasaportların valiliklere teslim edildiği ve söz konusu şahısların dönmemesine rağmen hiçbir işlem yapılmadığı ise bilgimiz dahilinde. Boyutlarını bilemesek de tüm bunlar devletin işin içinde olduğunu gösteriyor. İnsan kaçakçılığın beş yerle yönetim üzerinden yapıldığı iddialar arasında.

“Alman yasaları da devre dışı bırakılmış görünüyor”

  • Şu anda bakıldığında Almanya açısından da skandal çok büyük. Çünkü bu olayla Alman yasaları da devre dışı bırakılmış oluyor. Şahısların Hannover’e geldiğini öğrendik. Aşağı Saksonya eyaleti ile temas geçtik. Elimizde Hannover’e gelenlerin listesi var.

Nürnberg’de kimlerle ne görüştüler?

  • Ardından Nürnberg’de belediye yetkilileri ile görüşme gerçekleştirmişler. Nürnberg dolayısıyla konu Bavyera eyaleti açısından da önem taşıyor ve eyaletin İçişleri Bakanlığı’na konuya ilişkin bir soru önergesi verdim. Aşağı Saksonya eyaletinde de Yeşiller, Eyalet İçişleri Bakanlığı ile temasa geçmiş durumda.
  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile de çarşamba günü bir yayında bir araya gelerek konunun Almanya ve Türkiye ayağını konuşacağız. Bu iddialar çerçevesinde Türkiye’de içişleri bakanlığı ve ilgili kurumlar suçlu durumda görünüyorlar.

Boğaziçi ve amiralle meselesinde anında harekete geçmişlerdi

  • Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi ve amiraller konusunda anında harekete geçen kurumlar şimdi kamuoyuna doğru dürüst bilgi vermiyorlar. Oysa insan tacirliği ülkeler arasında bir suçtur. İddialar kanıtlanırsa bu ülkeler arasında büyük bir skandala ve krize dönüşebilir.
  • Kaldı ki, içişleri bakanlığının bilgisi olmadan gri pasaport verilemez. Valiliğin gereken işlemi yapmaması, buna karşılık olayı rastlantı sonucu CHP’li bir encümenin ortaya çıkarması da ayrı bir skandal. Sözün kısası büyük bir skandalın ön aşamasını yaşıyoruz.

“20 milyon avro ödendiğini tahmin ediyoruz”

  • İnsan tacirlerine yaklaşık 20 milyon avronun ödendiğini tahmin ediyoruz. Hakkında ağır ithamlar bulunan AKP milletvekili aday adayı Ali Ayrancı hakkında da soruşturma başlatılmıyor.
  • Öte yandan Almanya’nın iç güvenliği açısından da bu çok önemli. Kim bu insanlar? Kimin finanse ettiğine dair ise elimizde herhangi bir resmi bilgi yok. Tüm bunlar birlikte yaşam ve uyum projelerini de olumsuz etkiliyor.

“Böylesi Afrika ülkelerinde görülmedi”

  • Aslında AB ile vizesiz uygulamayı görüşen Türkiye açısından son derece olumsuz bir tablo. Türkiye zaten beş yıldır imaj sorunu yaşıyor. Açıkçası böyle bir insan kaçakçılığı Afrika ülkelerinde bile görülmedi.
  • Diğer taraftan Malatya Yeşilyurt’un yanı sıra Van’da Tuşba, Elazığ’da Baskil, Arıcak ve Akçakiraz belediyeleri hakkında da insan kaçakçılığı iddiaları bulunuyor. Almanya’ya ise bu yolla en az bin kişinin kaçırıldığı, konuşulanlar arasında.

İlgili Haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER