A3 Haber

Rusya’dan Çekya’nın 18 Rus diplomatı sınır dışı etme kararına yanıt: Provokasyon

Rusya’dan Çekya’nın 18 Rus diplomatı sınır dışı etme kararına yanıt: Provokasyon

Rusya’dan Çekya’nın 18 Rus diplomatı sınır dışı etme kararına yanıt: Provokasyon
Nisan 18
16:43 2021

Çekya yönetimi, ülkede bulunan 18 Rus diplomatın, Rusya istihbarat servisi için çalıştıklarını öne sürerek 48 saat içinde ülkeyi terk etmelerini istedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise Çekya’nın Rus diplomatları sınır dışı etme kararını ‘provokasyon’ olarak değerlendirdi ve Prag’a karşılık vereceklerini açıkladı.

Çekya Başbakan Yardımcısı Jan Hamacek, 18 Rus diplomatın 48 saat içinde ülkeyi terk etmesini istediklerini duyurdu.

Başbakan yardımcısı Hamacek, diplomatların sınır dışı edilme kararına ilişkin, “Prag’daki Rus Büyükelçiliği’nin, servislerimizin Rus gizli servis çalışanı olarak tanımladıkları tüm çalışanların gönderilmesine karar verdim” ifadelerini kullandı.

Çekya’nın diplomatlarına ise Rusya’dan yanıt gecikmedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Bu tür hamlelerin sonuçlarını çok iyi biliyoruz” dedi.

Zaharova’ya göre Batı’nın eylemleri, yurtdışındaki Rus karşıtı histeriyi yansıtıyor ve Rus uzmanların faaliyetlerini tehlikeye atıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise Çekya’nın Rus diplomatları sınır dışı etme kararını ‘provokasyon’ olarak değerlendirdi ve Prag’a karşılık vereceklerini açıkladı.

Dışişlerinden yapılan açıklama şu şekilde:

“Bu düşmanca adım, Çekya tarafından son yıllarda gerçekleştirilen Rusya karşıtı eylemlerin bir devamı oldu. Burada Amerikan izini görmememiz imkansız. Rusya karşıtı yeni yaptırım kararları aldığı bir dönemde ABD’yi memnun etmek isterken Çekya hükümeti, okyanus ötesindeki efendilerini dahi geçti. Çekya hükümetini kesin bir şekilde protesto ediyoruz. İlişkilerimizi tahrip etmenin sorumluluğunun kendilerinde olduğunu anlamlarını sağlayacak bir karşılık vereceğiz onlara.”

Diplomat kararına ilişkin Çekya Başbakanı Andrej Babiş de, düzenlediği olağanüstü basın toplantısında Prag’ın Rus gizli servislerinin 2014’te bir mühimmat deposunda yaşanan patlama ile alakası olduğundan şüphelendiğini duyurdu.

Babiş açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Gerekçeli şüpheler var. Muazzam bir hasar oluştu. Ancak her şeyden önce iki yurttaşımız orada hayatını kaybetti.

Bugün Cumhurbaşkanı (Milos) Zeman’ı bu dava ve önerilen prosedür konusunda bilgilendirdik, Cumhurbaşkanı bize mutlak destek verdi.”

Avrupa’da son dönemlerde Rus diplomatların sınır dışı edilme kararlarını Moskova yönetimi, ‘Cadı avı’ olarak niteliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER