A3 Haber

12 kulüp Avrupa Süper Ligi’ni kurdu: Tepkiler, itirazlar dinmiyor

12 kulüp Avrupa Süper Ligi’ni kurdu: Tepkiler, itirazlar dinmiyor

12 kulüp Avrupa Süper Ligi’ni kurdu: Tepkiler, itirazlar dinmiyor
Nisan 19
15:13 2021

Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham Hotspur, Milan, Inter, Juventus, Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid beklenen yeni bir lig duyurusu yaptı.

İngiltere, İspanya ve İtalya’dan 12 kulüp bir süredir gündemde olan “Avrupa Süper Ligi” projesi konusunda anlaşmaya vardı. İngiltere’den Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham Hotspur, İtalya’dan Milan, Inter ve Juventus, İspanya’dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid kulüplerinden yapılan ortak açıklamada yeni bir turnuva düzenlenmesi duyuruldu.

Avrupa Süper Ligi’ne üç takımın daha katılmasının beklendiği belirtildi.

Kurucu kulüplerin, UEFA ve FIFA yetkilileriyle görüşmeyi dört gözle beklediği kaydedilen açıklamada, kurucu kulüplere toplam 3,5 milyar avro ödeneceği ifade edildi.

Turnuvanın detaylarına ilişkin bilgilerin de yer aldığı açıklamada, 15 kurucu kulüple birlikte toplamda 20 kulübün mücadele edeceği ligde, beş takımın her sezon değişeceği kaydedildi.

Ağustosta başlayacak turnuvada takımların 10’arlı iki grupta yer alacağı ve grupları ilk 3’te bitirenlerin direkt çeyrek finale yükseleceği, ligi 4. ve 5. sırada tamamlayan takımların çeyrek finale yükselmek için play-off karşılaşması yapacağı bildirildi. Çeyrek finalin çift maç usulüne göre oynanacağı, final müsabakasının da mayıs ayında yapılacağı belirtildi.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Real Madrid Başkanı ve Avrupa Süper Ligi’nin ilk başkanı Florentino Perez, “Futbola her seviyede yardımcı olacağız ve onu hak ettiği yere götüreceğiz. Futbolun dünyada 4 milyardan fazla taraftarı var ve dünyadaki tek küresel spor. Büyük kulüpler olarak bizim sorumluluğumuz onların isteklerine cevap vermektir” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından İtalya Birinci Futbol Ligi (Serie A) takımı Juventus’un Başkanı Andrea Agnelli’nin Avrupa Kulüpler Birliği’nden (ECA) ayrıldığı duyuruldu. Agnelli, UEFA yönetimindeki görevlerinden de istifa etti. İtalya’nın önde gelen Corriere dello Sport ve La Gazetta dello Sport gazetelerinde çıkan haberlerde Juventus’un kurucusu olduğu Avrupa Süper Ligi’ne katılacağı ifade edildi.

Avrupa ve ülke ligleri karşı çıkmıştı

2021’in Ocak ayında FIFA ve altı kıtanın futbol konfederasyonları, ortak bir bildiri yayımlayarak Süper Lig projesine karşı çıkmıştı. Yapılan ortak açıklamada “Böyle bir turnuvanın, FIFA ve ilgili konfederasyonlarca tanınmayacağını vurgulamak isteriz. Bu tarz bir turnuvaya dahil olan kulüp veya oyuncu, FIFA ya da ilgili konfederasyonun hiçbir organizasyonuna katılamayacaktır” denilmişti.

UEFA, İngiltere Futbol Federasyonu, İngiltere Premier Lig, İspanya Futbol Federasyonu, La Liga, İtalya Futbol Federasyonu ve Serie A yönetimleri de projeye karşı çıkmıştı.

Kulüpler Birliği’nden açıklama: Kınıyoruz

Türkiye’den de Avrupa Süper Ligi’ne karşı tepki geldi. Kulüpler Birliği Vakfı, ligin Avrupa futbolunun birliğine darbe vuracağını savunarak, UEFA’ya destek verdi.

Vakfın Twitter hesabından İngilizce yapılan açıklamada, “Kulüpler Birliği Vakfı, son dönemde gelişen olaylar hakkında derin endişe duymaktadır. Sözde ‘Avrupa Süper Ligi’, Avrupa futbolunun bütünlüğüne düzeltilemez bir darbe vuracaktır. Futbol ailesinin tüm paydaşları için dayanışma ve iş birliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bir zamanda, bazı kulüplerin kendi çıkarlarını Avrupa futbolunun ortak çıkarının önüne koyan ayrılık planlarını şiddetle kınıyoruz. Türk Kulüpler Birliği Vakfı, kıtanın sportif değerini yaşatmak için UEFA’nın yanında yer almakta ve bütün paydaşları futbolun kalbini ve ruhunu yerle bir edecek bu talihsiz fikre karşı Avrupa futbolunu savunmaya çağırmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

La Liga: Zengini daha zengin yapmaktan başka bir girişim değil

La Liga tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Avrupa’da elit ve ayrımcı bir lig kurulması girişimi, ulusal ve Avrupa futbol ekosisteminin temel taşları olan açık rekabet ve sportif liyakat ilkelerine saldırıdır” denildi.

Avrupa’da mevcut durumda herhangi bir kulübün taraftarlarının, Avrupa futbolunun zirvesinde mücadele etme hayali kurabildiğini vurgulayan La Liga, 12 kulübün önerdiği Avrupa Süper Ligi’nin bu rüyayı sonlandırdığını, Avrupa futbolunun zirvesinin kapılarını kapattığını ve sadece bir elit kısmın girmesine olanak sağladığını kaydetti.

İspanyol futbolunun çıkarlarını, bütününü savunmak için tüm argümanlarını kullanacağını açıklayan La Liga, “Avrupa’daki bu yeni turnuva, egoist ve zengini daha zengin yapmaktan başka bir girişim değildir. Tüm oyunun çekiciliğini zayıflatacak, La Liga’nın ve onu oluşturan kulüpler ile tüm futbol ekosisteminin yakın geleceği üzerinde derinden zarar verici bir etki yaratacaktır” görüşünü savundu.

Diğer yandan La Liga kurumunun başkanı Javier Tebas da, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Avrupa Süper Ligi’ni kuran kulüpleri ‘bencillik, dayanışma eksikliği ve elit olmakla’ eleştirerek, “UEFA ile birlikte gerekli cevabı vereceklerini” yazdı.

İspanya Spor Bakanı’nından açıklama

İspanya Spor Bakanı Jose Manuel Rodriguez Uribes, futbol liglerindeki değişikliklerin anlaşma ile yapılması gerektiğini söyledi.

Söz konusu değişikliği önerenlerle ve UEFA ile görüşeceğini söyleyen Uribes, herhangi bir adımın spor değerlerine saygı göstermesi ve mevcut İspanyol liglerine veya ulusal kadroya zarar vermemesi gerektiğini vurguladı.

İngiltere Başbakanı: Engellemek için elimden geleni yapacağım

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, en büyük altı İngiliz futbol takımının da aralarında yer aldığı 12 Avrupa takımının kurduğu Avrupa Süper Ligi’ne karşı çıktı. Johnson, bu ligin kurulmasını engellemek için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.

Johnson, gazetecilere yaptığı açıklamada “Bunun şu an önerildiği gibi ilerlememesini sağlamak için futbol yetkilileriyle birlikte yapabileceğimiz her şeyi değerlendireceğiz” dedi. İngiltere Başbakanı, Avrupa Süper Ligi için “Bunun taraftarlar için veya bu ülkede futbol için iyi bir haber olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.

TFF’den de tepki geldi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Avrupa’da bazı kulüpler tarafından Avrupa Süper Ligi adıyla oluşturulan projeye tepki gösterdi.

TFF’nin internet sitesinden “Avrupa Süper Ligi girişimi asla kabul edilemez” başlığıyla yayımlanan açıklamada, “Bazı Avrupa kulüpleri tarafından oluşturulduğu ilan edilen Avrupa Süper Ligi projesi ile ilgili gelişmeleri büyük bir endişe ile takip etmekteyiz. Dünya futbolunun geleceğini bütünüyle tehlikeye atacak bu anlamsız teşebbüsü kabul edilemez buluyoruz” denildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER