A3 Haber

Şair, yazar Abdullah Nefes yaşamını yitirdi

Şair, yazar Abdullah Nefes yaşamını yitirdi

Şair, yazar Abdullah Nefes yaşamını yitirdi
Nisan 20
23:46 2021

Öykü, şiir, deneme türlerinde verdiği yapıtlarla tanınan Abdullah Nefes, yaşamını yitirdi.

A3 Haber Merkezi | Abdullah Nefes’in ölüm haberini, üyesi olduğu TKP kurumsal sitesinden şu sözlerle duyurdu: “Üretken ve mücadeleci bir komünisti yitirdik… Yoldaşımız, TKP üyesi, değerli edebiyatçımız Abdullah Nefes’i kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Ailesinin, yoldaşlarının ve dostlarının başı sağ olsun.”

Abdullah Nefes kimdir?

1941’de Çankırı Ilgaz’da PTT memuru Cemil Bey ile ev hanımı Hamide Hanım’ın çocuğu olarak dünyaya geldi. Üniversiteyi DTCF ve hukuk fakültesinde okudu. 1957’den itibaren şiirleri Varlık, Dost, Yeşil, Ilgaz, Çağrı, Yelken, Evrim, Dönem, Elif, Edebiyat ve Eleştiri, Sanat Emeği gibi dergilerde yayınlandı. İlk hikâye kitabı Sürgün ile 1980 Akademi Kitabevi Başarı Ödülü’nü öykü dalında İnci Aral ile paylaştı. 1963’te üye olduğu Türkiye İşçi Partisi’nde (TİP) Ankara gençlik kolları başkanı, Ankara merkez ilçe başkanı, Ankara il sekreterliği görevlerini üstlendi. Yayıncılık yaşamına 1964’de Sosyal Adalet Dergisi ve yayınlarında yazı işleri müdürlüğü yaparak başladı. 1965-66’da Dönüşüm dergisini çıkardı. 1968’de Türk Sinematek Derneği Ankara şubesini üç yıl boyunca yönetti, Ser Yayınları’nın kuruluşunda yer aldı. 1971’de tutuklanan Abdullah Nefes, 1974 yılına kadar Ankara Mamak, Ulucanlar ve Adana cezaevlerinde yattı. 1975’de Ankara Dağıtım, Ser Yayınları ve Ser matbaasını, 1989’da Verso ile birlikte Ekim Yayınları’nı kurdu. Sosyalizm – Teori ve Pratik adlı derginin kuruluşunda yer aldı. DGM’de yargılanan Nefes, 1991 ve sonrasında çeşitli yayınevlerinde yöneticilik yaptı, Umag Yayınları’nda çalıştı. 68’liler Birliği Vakfı, 68’liler Dayanışma Derneği, İnsan Hakları Derneği, Edebiyatçılar Derneği, Birleşik Sosyalist Parti, Barış Derneği, Türkiye Komünist Partisi’nde üye olarak yer aldı.

Hikayeleri: Sürgün
Araştırma ve derlemeleri: Deniz Hüseyin Yusuf: İdam Kararı Tutanakları, 68 Yargılıyor, Tene Dokunmak (Karacaoğlan’ın erotik şiirleri, araştırma-derleme), Al Yanakta Diş Yeri (Erotik maniler)
Şiirleri: Nedir ki Ömür,  Yolcu, Bahar Kışkırtması, Dört x 100

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER